Ingezonden persbericht

Presentatie handboek Inburgeren in Nederland: Haal je recht

ROTTERDAM, 20041123 -- Op maandag 29 november aanstaande wordt bij het Albeda College aan de Baljuwstraat in Rotterdam het handboek Inburgeren in Nederland: Haal je Recht! uitgereikt aan Wethouder Geluk. Inburgeren in Nederland: Haal je Recht! is een cursus die wordt gegeven in het kader van inburgering van oudkomersvrouwen; vrouwen die voordat inburgering verplicht werd (1998) naar Nederland kwamen. Het Albeda College verzorgt voor deze vrouwen het traject ouderbetrokkenheid. Scala, het expertisecentrum voor emancipatie en participatie in Rotterdam heeft het aanvullende aanbod Inburgeren in Nederland: Haal je Recht! ontwikkeld.


Doel en inhoud van de cursus
Doel van de cursus Inburgeren in Nederland: Haal je Recht! is oudkomersvrouwen weerbaarder te maken, te informeren over hun rechten op verschillende terreinen en kennis te laten maken met diverse soorten voorzieningen in hun omgeving die zich bezig houden met onder andere arbeid, gezondheidszorg, huiselijk geweld en maatschappelijke participatie.

In 2003/2004 is de cursus verzorgd als pilot aan twee groepen vrouwen uit Delfshaven. Er werden zeven thema's behandeld die aansluiten bij de rechten van vrouwen zoals beschreven in het VN-Vrouwenverdrag: gezondheid, onderwijs, arbeid, een leven zonder geweld, deelname aan het politieke en het openbare leven, nationaliteit, gelijkheid voor de wet en in het gezin. Aan elk thema zijn meerdere bijeenkomsten besteed. Na een introductie van het onderwerp volgde steeds een voorlichting door een gastspreker of een excursie naar een instelling.
Uit de pilot werd geconcludeerd dat het beschreven aanbod en de gehanteerde methodiek zeer geschikt zijn voor de inburgering van oudkomersvrouwen, een groep die vaak als moeilijk te bereiken bekend staat. De methodiek is daarnaast ook zeker bruikbaar voor andere groepen in de inburgering.

Presentatie en vervolg
De ervaring die in Delfshaven is opgedaan en de gehanteerde methodiek zijn vastgelegd in een handboek dat op maandag 29 november wordt gepresenteerd bij het Albeda College aan de Baljuwstraat 2 te Rotterdam. Om 13.00 uur is de zaal open. De presentatie start om 13.30 uur. Rond 14.00 uur wordt het handboek overhandigd aan Wethouder Geluk .
Eind 2004 zullen de docenten 'ouderbetrokkenheid' van het Albeda Collega getraind worden in het gebruik van de methodiek. Vervolgens gaat Inburgeren in Nederland: Haal je Recht! Deel uit maken van het traject Ouderbetrokkenheid 2.




Ingezonden persbericht