Socialistische Partij

SP wil nuttigheidsgrens in kinderbijslag

29-11-2004 * De SP legt de Tweede Kamer deze week een voorstel voor om het systeem van kinderbijslag te hervormen. Kamerlid Agnes Kant: "Laten we ophouden om kinderbijslag te geven aan hen die het absoluut niet nodig hebben, dan kunnen we dat geld besteden aan de kinderen die dat écht nodig hebben." Het plan kost de overheid geen cent extra en pakt voordelig uit voor verreweg de meeste Nederlandse gezinnen met kinderen.

Agnes Kant Het geven van kinderbijslag aan mensen met een jaarinkomen van meer dan 100.000 euro is volgens de SP niet nuttig. "Deze mensen zitten in de luxe positie dat zij het meestal niet eens merken dat ze het ontvangen," stelt Kant. "Dat belastinggeld is echt beter besteed aan gezinnen met de laagste inkomens." Zonder een cent extra uit te geven kan de kinderbijslag met EUR 260,- omhoog voor gezinnen met een inkomen tot 20.000 euro, waardoor het totale basisbedrag bedrag EUR 1269,24 wordt. Dit bedrag wordt vervolgens afgebouwd tot het bedrag van de huidige kinderbijstand (EUR 1009,24) bij een inkomen van EUR 60.000,- en vervolgens tot EUR 0,- bij een inkomen van EUR 100.000,- of hoger.

Uit recent onderzoek van het tv-programma Netwerk blijkt dat maar liefst tweederde van de bevolking voor een inkomensafhankelijke kinderbijslagregeling is. Ook is er brede steun voor de gehanteerde grens van EUR 60.000,- als omslagpunt.
* Lees het uitgewerkte plan: `Kinderbijslag op maat voor de toekomst' (PDF, 211 Kb)
* Netwerk: uitslag enquête kinderbijslag