Ingezonden persbericht


Persbericht

Tiel, 29 november 2004

TEDS geeft meetopnemers en sensoren eigen elektronische specificaties

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) heeft zijn meetsystemen geschikt gemaakt voor de TEDS-technologie. TEDS staat voor Transducer Electronic Data Sheet, waarmee de specificaties van sensoren en meetopnemers in de sensoren en opnemers zelf opgeslagen kunnen worden. Daardoor herkent het meetsysteem alle gebruikte opnemers en sensoren automatisch en kunnen meetopstellingen snel en zonder fouten geconfigureerd en veranderd worden. De technologie biedt grote voordelen bij meetopstellingen met veel meetpunten en bij regelmatig wisselende meetopstellingen, die van hetzelfde meetkanaal gebruik maken.

Anders dan bij het nu veel gebruikte T-ID, waar de specificaties van sensoren en opnemers in een sensordatabase opgeslagen worden, zijn de specificaties van de sensoren bij het gebruik van TEDS in de opnemers zelf opgeslagen. TEDS werkt volgens de EE 1451.4 standaard voor Smart Sensor Specification. Naast een unieke identificatie van de opnemer met behulp van fabrikantennaam, typenummer en serienummer is in de opnemer ook opnemerspecifieke informatie over bijvoorbeeld capaciteit, gevoeligheid en meetbereik opgeslagen. Daarnaast biedt TEDS ruimte om eigen informatievelden in de opnemers in te vullen. Dankzij TEDS kunnen meetversterkers de opnemers en sensoren automatisch herkennen en uitlezen. De meetversterker kan nu als het ware met één druk op de knop ingesteld worden. Daardoor worden veel fouten, die vaak kenmerkend zijn voor het handmatig instellen van een meetopstelling, voorkomen. Het hele proces van opnemers inpluggen, gegevens inlezen en afregelen neemt niet meer dan dertig seconden in beslag. Meetopstellingen kunnen met behulp van TEDS dus bijzonder snel geconfigureerd en veranderd worden. Daardoor kan niet alleen kostbare stilstand voorkomen worden, maar kunnen in principe ook medewerkers zonder specifieke, meettechnische kennis componenten verwisselen.

TEDS wordt al toegepast door een groot aantal fabrikanten van meetapparatuur, maar de oplossing van HBM wijkt daar iets vanaf. Waar andere fabrikanten een zesaderig kabel en aparte stekkers gebruiken om de sensorinformatie naar de meetversterker door te sturen, is TEDS bij HBM in de kabels en stekkers geïntegreerd, waardoor normale kabels en stekkers gebruikt kunnen worden. Dat heeft als voordeel dat bij HBM-apparatuur bekabeling en appartuur met en zonder TEDS-voorzieningen door elkaar heen gebruikt worden. Dat is aantrekkelijk voor bedrijven, die geleidelijk op TEDS willen overstappen. Op het systeem in inmiddels patent aangevraagd.

Alle apparatuur en componenten van het meetversterkersysteem MGCplus van HBM worden inmiddels grotendeels standaard met TEDS-voorzieningen geleverd. Om bestaande systemen van HBM geschikt te maken voor TEDS hoeven bij oudere meetversterkers alleen de aansluitplaten verwisseld worden, wat overigens niet erg duur is. Het hart van het versterkersysteem -de eigenlijke meetversterkermodule- kan meestal met behulp van een simpele software-update geschikt gemaakt worden voor TEDS. Voor de installatie van opnemers heeft HBM bij bestaande systemen meerdere mogelijkheden. Bij opnemers met een vaste aansluitkabel kan de TEDS-opslagmodule naar keuze in een verbrede sub-D-aansluitstekker geïntegreerd worden of in een metaalhuls van de kabel, zodat verschillende stekkers gebruikt kunnen worden.


---