Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/20041129-095357-A

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Zuidoost- en Oost-Europa

Afdeling Oost-Europa en Centraal-Azië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 29 november 2004

Behandeld


- drs A.M. van der Togt


Kenmerk


- DZO-220/04

Telefoon


- 070-3485117


Blad


- 1/4

Fax


- 070-3485329


Bijlage(n)


- 1


- am-vander.togt@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Van Winsen (CDA) over het besluit van de Russische president de EU-Rusland-topontmoeting te annuleren

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Winsen (CDA) over het besluit van de Russische president de EU-Rusland-topontmoeting te annuleren. Deze vragen werden ingezonden op - 10 november 2004 met kenmerk - 20405003140.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Winsen (CDA) over het besluit van de Russische president de EU-Rusland-topontmoeting te annuleren.

Vraag 1
Kunt u de berichtgeving over de annulering van de EU-Rusland-topontmoeting door president Poetin bevestigen ?

Vraag 2
Kunt u mededeling doen over de exacte beweegredenen van deze afzegging ?

Antwoord
De EU-Rusland top (die oorspronkelijk stond gepland voor 11 november jl.) is niet afgezegd, doch van Russische zijde is verzocht om uitstel tot het moment waarop de nieuwe Europese Commissie zou zijn aangetreden.

Vraag 3
Hoe heeft de Nederlandse regering op deze afzegging gereageerd?

Antwoord
In nauwe samenspraak met Commissie en Raadssecretariaat is door Nederland als EU-Voorzitter een nieuw datumvoorstel gedaan voor de EU-Rusland top, te weten 25 november 2004.

Vraag 4
Kunt u aangeven in hoeverre het besluit van president Poetin vertragend werkt voor de ondertekening van het EU-Rusland-handelsakkoord, alsmede voor de lopende besprekingen over de aanpak van de georganiseerde misdaad en het terrorisme?

Antwoord
De Europese Unie en de Russische Federatie onderhandelen momenteel over een samenhangend pakket van politieke afspraken ter invulling van de tijdens de EU-Rusland top van voorjaar 2003 te St. Petersburg overeengekomen vier Gemeenschappelijke Ruimtes, voor respectievelijk economie, vrijheid, veiligheid en justitie, externe veiligheid en onderzoek, onderwijs en cultuur.

Hoewel er naar gestreefd wordt deze onderhandelingen voor de top af te sluiten, is het momenteel nog niet duidelijk, of de EU en de Russische Federatie hierin daadwerkelijk zullen slagen.

Gezamenlijke politieke afspraken over de aanpak van de georganiseerde misdaad en terrorisme maken deel uit van de uitwerking van de gemeenschappelijke ruimte van vrijheid, veiligheid en justitie, waarbij terrorismebestrijding bovendien ook onderwerp is van de uitwerking van de ruimte voor externe veiligheid.

De juridische basis voor de EU-Rusland relatie blijft overigens voorlopig het Partnerschaps- en Samenwerkingsakkoord, waarbij de Russische Federatie recentelijk het protocol ratificeerde dat dient ter uitbreiding van dit akkoord met de tien nieuwe EU-lidstaten.

Er is momenteel geen sprake van een nieuw bilateraal handelsakkoord tussen de EU en Rusland. Wel heeft de EU met Rusland in mei jl. afspraken gemaakt met betrekking tot Russische toetreding tot WTO. Russische WTO-toetreding is momenteel afhankelijk van het bereiken van overeenstemming met andere voor Rusland belangrijke bilaterale handelspartners, waaronder de VS en Japan.

===