Titel: ERNST & YOUNG: onderzoek Tax Directors multinationals

ERNST AND YOUNG
Rubriek: Economie
Datum en tijd: 29-11-2004 10:30

Onderzoek Ernst & Young onder Tax Directors:

Multinationals achten duidelijkheid over uitleg
belastingwetgeving belangrijker dan belastingtarief

ROTTERDAM, 29 NOVEMBER 2004 - Tax Directors van multinationals vinden vooraf verkregen duidelijkheid over de fiscale gevolgen van bedrijfsbeslissingen en transacties het belangrijkste aspect voor een gunstig belastingklimaat. Belangrijker zelfs dan het gehanteerde belastingtarief. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young Belastingadviseurs onder 51 Tax Directors van grote, vaak beursgenoteerde ondernemingen met hun hoofdkantoor in Nederland.

Volgens Mark Goudsmit, partner en lid van het bestuur van Ernst & Young Belastingadviseurs, worden in toenemende mate subjectieve criteria gebruikt in de Nederlandse belastingwetgeving. 'Hierdoor ontstaat onduidelijkheid over de fiscale gevolgen van besluiten of transacties die multinationals nemen of aangaan. Tegelijkertijd richt - door de vele bedrijfsschandalen - de aandacht van multinationals zich steeds meer op risicobeheersing. Ondernemingen hebben er dan ook tegenwoordig groot belang bij dat ze weten waar ze aan toe zijn. Het is dus logisch dat ze de inspecteur vragen via een zogeheten 'advance ruling' vooraf te bevestigen dat de onderneming de wet juist interpreteert.'

De geënquêteerden geven aan jaarlijks gemiddeld 3,9 keer om een dergelijke ruling gevraagd te hebben. Tien procent geeft aan zelfs tien keer of vaker hiervoor bij de Belastingdienst aangeklopt te hebben. Uit het onderzoek blijkt echter dat volgens zo'n 43 procent van de bevraagde Tax Directors (hoofden Fiscale Zaken) de bereidheid van de Belastingdienst om mee te werken aan een 'advance ruling' verslechterd is. 'Ik kan me wel enige terughoudendheid bij de Belastingdienst voorstellen. Door recente gebeurtenissen is de indruk snel gewekt dat de Belastingdienst meewerkt aan speciale constructies om het belastingtarief zo laag mogelijk te houden. Dat is echter niet waar het om draait met 'advance rulings', die gaan alleen over het scheppen van duidelijkheid', aldus Goudsmit.

Belastingklimaat
De Belastingdienst krijgt voor het afgeven van 'advance rulings' een gemiddeld beoordelingscijfer van 4,8 op een schaal van 1 tot 10 van de Tax Directors. Goudsmit: 'Gelet op het belang dat Tax Directors hechten aan rulings is dit een duidelijk signaal ten aanzien van het belastingklimaat in Nederland. Aan de andere kant, als wordt gevraagd naar een vergelijking tussen het belastingklimaat in Nederland en andere landen, is het meest genoteerde antwoord dat het gelijk is of zelfs beter. Datzelfde geldt voor de rol van de Belastinginspecteur in het kader van de belastingcontrole. Die moet het doen met een 6,0 als cijfer, terwijl ook aangegeven wordt dat de Nederlandse inspecteur het gelijk of beter doet dan zijn buitenlandse collega's.'

Een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is het belang van de belastingomgeving voor het nemen van een positief besluit over bijvoorbeeld bedrijfsvestiging. Volgens 41 procent is dit belangrijk of zelfs zeer belangrijk. 59 procent geeft aan dat het niet van belang is of irrelevant. Volgens Mark Goudsmit betekent dit dat vier van de tien ondervraagde Tax Directors nog steeds (zeer) gevoelig is voor belastingmaatregelen zoals het verlagen van de vennootschapsbelasting.

De kwaliteit van de Nederlandse belastingwetgeving wordt door de Tax Directors beoordeeld met 5,9 als gemiddeld beoordelingscijfer. Slechts zes procent vindt deze slechter dan in andere landen waarin ze als onderneming gevestigd zijn. Belangrijkste aandachtspunten zijn de mate van redelijkheid van de fiscale bepalingen en het feit dat wetteksten niet dubbelzinnig dienen te zijn. 'Hier is nog veel winst te behalen', meent Goudsmit.

Opmerkelijk is dat, gevraagd naar de wenselijkheid van één EU belastingsysteem, ruim 70 procent hier een cijfer van zeven of hoger aan geeft. Daarentegen geeft bijna 40 procent een vijf of minder als cijfer als gevraagd wordt of er ook harmonisatie van belastingtarieven moet plaatsvinden. 'Tax Directors zien wél harmonisatie van de verschillende grondslagen zitten want dat betekent minder administratieve lasten voor ze. Uit concurrentieoverwegingen willen ze echter dat er niet getornd wordt aan de verschillen per land in belastingtarieven', aldus Goudsmit.

Noot aan de redactie
De cijfers in dit persbericht zijn gebaseerd op een onderzoek onder 51 Tax Directors van grote, vaak beursgenoteerde ondernemingen met het hoofdkantoor in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in de maanden oktober en november. Een volledige versie van het onderzoek kunt u aanvragen via de woordvoerder.