Ingezonden persbericht


Persbericht.

Hoeven, 29 november 2004

Veel artsen overwegen Arbo-diensten te verlaten, blijkt uit onderzoek Occure

'Liberalisering Arbo-markt leidt tot exodus bedrijfsartsen'

HOEVEN - Nu de verplichting van de Arbo-dienstverlening per 1 juli 2005 vervalt, overwegen veel bedrijfsartsen de Arbo-diensten te verlaten en zich als zelfstandig bedrijfsarts te vestigen. Dat stelt de onderneming Occure, bij wie zich inmiddels al ruim driehonderd artsen hebben gemeld die deze stap serieus overwegen. Het betreft over het algemeen de ervaren en geregistreerde bedrijfsartsen. Tot nu toe werken de meeste bedrijfsartsen in de bestaande grote Arbo-diensten.

Branches en bedrijven mogen in de toekomst zelf bepalen hoe ze preventie en begeleiding van ziekteverzuim regelen. Ze zijn dan niet langer verplicht om een Arbo-dienst in te schakelen, maar mogen ook een andere partij - bijvoorbeeld een zelfstandige bedrijfsarts - in de arm nemen. Zo krijgen ze de keuze om de Arbo-dienstverlening aan te passen aan hun eigen omstandigheden en mogelijkheden, waardoor de betrokkenheid bij de arbeidsomstandigheden wordt vergroot. Wel zal er altijd een contract moeten zijn met een bedrijfsarts voor begeleiding van ziekteverzuim.

"In reactie op de liberalisering van de Arbo-markt houden Arbo-diensten zich volgens een grote groep bedrijfsartsen meer bezig met het behoud van rendement dan met de kwaliteit van hun dienstverlening", zegt Occure-directeur drs. J.P.M. Blaauwhof. Volgens hem zien deze artsen de komende liberalisering als de kans om verder te gaan als zelfstandig bedrijfsarts. "Hierdoor krijgen ze meer ruimte om hun vak op een professionele manier uit te oefenen. Branches en bedrijven kunnen in deze nieuwe situatie meer hun eigen regie voeren rond hun gezondheids- en verzuimbeleid, waarbij een bedrijfsarts 'op maat' kan worden ingezet."

Occure verwacht dat branches en bedrijven in de toekomst steeds vaker gebruik zullen maken van zelfstandige bedrijfsartsen. "De overige facetten van de huidige Arbo-dienstverlening zullen veelal door het bedrijf zelf worden ingevuld, of apart worden ingekocht", aldus Blaauwhof.

Occure adviseert niet alleen bedrijven bij het opzetten van nieuw beleid rond arbeidsomstandigheden en Arbo-dienstverlening, maar begeleidt ook bedrijfsartsen die zelfstandig willen gaan werken. Info: www.occure.nl; tel. 0165-504303 / 06-53721971 (Jos Blaauwhof); e-mail: j.blaauwhof@occure.nl

Noot voor de redactie (