Den Haag, 29 november 2004

PvdA: De overheid moet weer weten wie waar woont Aanpak huisjesmelkers en illegale verhuur

De PvdA is van mening dat huisjesmelkers en illegale verhuur moeten worden aangepakt. Het opheffen van de anonimiteit komt zowel de leefbaarheid van buurten als de veiligheid ten goede. PvdA Tweede-Kamerlid Staf Depla: De PvdA wil huisjesmelkers aanpakken omdat het vaak gepaard gaat met uitbuiting en fraude. Ook de officiële instanties verliezen het zicht op wie nu eigenlijk waar woont. Fraudebestrijding wordt moeilijker. En in het kader van de bestrijding van terrorisme is dit een ongewenste ontwikkeling.

Daarom wil de PvdA verhuurders verplichten om periodiek te controleren of er in hun eigen woning sprake is van illegale verhuur. Verhuurders en gemeenten maken daar tot nu toe, op een aantal positieve uitzonderingen na, te weinig werk van. Tegenover deze verplichting staat dat de PvdA voorstellen doet om het verhuurders makkelijker te maken illegale onderverhuur op te sporen en aan te pakken. Daarnaast zijn aanvullende maatregelen nodig om huisjesmelkers aan te pakken bij hun illegale activiteiten. De PvdA wil onder het motto We moeten weer weten waar wie woont met 6 maatregelen de aanpak van illegale verhuur en huisjesmelkers verbeteren.

De PvdA zal bij de behandeling van de VROM-begroting een Kameruitspraak vragen zodat de voorgestelde maatregelen om huisjesmelkers en illegale verhuur aan te pakken op korte termijn kunnen worden doorgevoerd.

Bijgevoegd het actieplan met de 6 voorgestelde maatregelen.



Partij van de Arbeid