Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Bezinning rond verkeersdrempels nodig

Wegbeheerders moeten zich gaan bezinnen op het gebruik van verkeersdrempels.. Veel weggebruikers vinden namelijk dat de overheid nogal is 'doorgeschoten' bij het toepassen van verkeersdrempels. De ANWB beveelt aan om verkeersdrempels daar toe te passen waar deze als logisch worden ervaren, zoals in woonwijken, bij oversteekplaatsen en gevaarlijke kruisingen.

Duidelijk is dat de waardering voor verkeersdrempels een stuk minder is dan enige jaren geleden. Weggebruikers zijn kritischer geworden over de drempels. Thans is 28 % positief tegen 33 % in 1999.

Een andere aanbeveling is om drempels minder steil uit te voeren. De inschatting is dat 40 % van de drempels te steil is, waardoor de automobilist veel meer moet afremmen dan logischerwijze wordt verwacht. Dit veroorzaakt veel lichamelijk ongemak bij automobilisten zoals rugpijn en andere lichamelijke klachten.

Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim 2600 personen. Van dit onderzoek maakte een regionale enquête onder weggebruikers in Haaglanden en het Westland deel uit. De resultaten van dit onderzoek worden morgen gepresenteerd tijdens de Verkeerstechnische leergangen (VTL) in de Utrechtse Jaarbeurs.

Uit het onderzoek komt naar voren dat drempels in woonwijken sneller worden geaccepteerd dan drempels op wegen waar 50km/ u dan wel 80 km/u is toegestaan. Op deze wegen met een hogere snelheid moet het voor de weggebruiker duidelijk zijn waarom een verkeersdrempel wordt gebruikt, bijvoorbeeld vlak voor een fietsoversteekplaats.

De bond zal de resultaten van het onderzoek voorleggen aan een panel van deskundigen. De bedoeling is om na te gaan hoe de toepassing van verkeersdrempels beter kan.