Socialistische Partij

SP tegen plannen "Polderhof"

29-11-2004 * In de commissie SOB van 4 november werd gesproken over de Volume studie Polderhof. Deze studie is het resultaat van meer dan 10 jaar praten over hoe het winkelcentrum en het plein in de Oudorper-polder kan worden opgeknapt. Ook de SP vindt dat het plein moet worden opgeknapt. Maar het lange wachten heeft helaas niet geleid tot een plan waar de buurt en Alkmaar echt iets mee opschieten.

Wie naar de Volume studie Polderhof kijkt zal al gauw zeggen dat daar weinig aan mankeert. Echter, men is voor het gemak vergeten om de omliggende bebouwing in deze studie in te tekenen zodat op de mooie plaatjes niet te zien is wat het voor de direct omwonende betekent. Dat is overigens niet de reden waarom de SP tegen dit plan heeft gestemd.

In een vorig plan waar nog werd gepraat over 40 woningen die door de woningbouwcorporatie Willibrord zouden worden gebouwd was nog sprake van Sociale Woningbouw. In dit nieuwe plan dat een overeenkomst met projectontwikkelaar Teerenstra betekent worden meer dan 100 woningen gebouwd in de middel dure en dure klasse. Wat dat precies inhoudt is nog onduidelijk maar iedereen kan op zijn vingers natellen dat de geplande 2 kamer woningen in de middel dure klasse zullen vallen en de rest in de dure. Dat betekent dat ook in dit plan weer niets gedaan wordt aan het grootste probleem van Alkmaar, de woningnood voor mensen met een inkomen tot modaal.

Daarbij komt dat de mensen die in huizen van deze prijsklasse gaan wonen veelal verplicht zijn om met zijn tweeën te werken en dan ook twee autos hebben. De gehanteerde norm in dit plan is echter dat per 2 kamer woning slechts 0,8 auto aanwezig is en voor de andere woningen gerekend wordt op 1,5 auto. Voor de winkels die erbij komen is geen parkeerruimte in dit plan opgenomen. Dit gaat voor de omwonende ongetwijfeld problemen geven.

De combinatie van te dure woningen en de overlast die dit plan de omwonenden gaat geven was voor de SP reden om tegen dit plan te stemmen. Ook de OPA fractie stemde tegen maar dan vanwege de hoogte van de nieuwe bebouwing (5 hoog). De rest van de partijen stemde in met deze studie zodat Teerenstra zijn plan verder kan gaan ontwikkelen en in de inspraak brengen.
de polderhof bij nacht

Actueel nieuws