Den Haag 29 november 2004

PvdA: probleemhuishoudens eerder uitzetten, maar niet op straat

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat voor probleemhuishoudens alternatieve woningen beschikbaar komen, waar zij geen overlast kunnen opleveren voor woonbuurten. Aso's op straat zetten of verhuizen naar andere wijken is zelden de oplossing voor probleemgevallen. PvdA-woordvoerder Co Verdaas pleit daarom tijdens de behandeling van de VROM-begroting, die dinsdag begint, voor een zogenoemde woonladder. Het ontbreekt in Nederland aan opvangvoorzieningen tussen de straat en het gewone rijtjeshuis. Door daar woonvormen tussen te plaatsen wordt het mogelijk mensen te laten wonen op een manier die bij hun leefstijl past.

In het uiterste geval zouden zogeheten containerwoningen een oplossing kunnen vormen. Verdaas: Buurtterreur moet voorkomen worden. Onorthodoxe maatregelen vormen soms de enige uitweg. Met het aanbod van 'suboptimale woningen' wordt voorkomen dat probleemhuishoudens, vaak inclusief kinderen, op straat worden gezet. Problemen worden niet opgelost door mensen op straat te zetten, sterker nog: de situatie escaleert daardoor alleen maar. De commotie rond 'de Tokkies' heeft aangetoond dat de maatschappelijke onrust over dergelijke gezinnen groot is. Herhuisvesting in een andere buurt leidt daarom ontegenzeggelijk tot nieuwe problemen.

Het voorstel van de PvdA-fractie bestaat uit een aantal onderdelen:

* Met corporaties afspraken maken over preventieve maatregelen, bijvoorbeeld door bij signalen over overlast of financiële schulden vroegtijdig in te grijpen. * De BBSH aanvullen met de expliciete verplichting voor woningcorporaties om huisvesting voor dak- en thuislozen zorg te dragen en daarmee ook alternatieven voor de straat te bieden. Daarbij dient een verbod te worden ingevoerd om tot uitzetting over te gaan zonder alternatieve woonruimte (in welke vorm dan ook) beschikbaar te stellen. * Regelgeving die suboptimaal wonen in de weg staat, inventariseren en daarop te schrappen. * Zorgdragen voor een uniforme werkwijze bij de monitoring van de problematiek met betrekking tot de huisuitzetting en de dak- en thuislozen, om versnippering te voorkomen.

Met bovengenoemde voorstellen wordt alsnog invulling gegeven aan een kamerbrede opdracht aan de minister uit november 2003. In een motie die toen werd aangenomen, gebaseerd op het PvdA-manifest Iedereen Onderdak , werd de minister opgedragen om duidelijke afspraken te maken over de opvangcapaciteit voor dak- en thuislozen. Sinds de motie werd aangenomen heeft de minister nauwelijks actie ondernomen.



Partij van de Arbeid