IV-GROEP

Nederlandse combinatie ontwerpt buitenlandse sluizen

Alive, een consortium van ingenieursbureaus, bestaande uit Alkyon, Lievense en Iv-Infra heeft twee grote sluis-projecten in het buitenland verworven.
Het consortium wordt in deze projecten bijgestaan door de Bouwdienst van Rijkswaterstaat.

In Italië wordt een project uitgevoerd voor het voorbereiden van de bouw van een grote zeesluis in het kader van de aanleg van stormvloedkeringen in de Lagune van Venetië.

In Frankrijk gaan de bureaus onder leiding van Arcadis werken aan de sluizen voor het Seine-Schelde kanaal, het nieuwe prestigieuze scheepvaartkanaal dat de Seine en de Schelde moet verbinden voor binnenvaart.

Venetië
De nog te bouwen stormvloedkering maakt de haven van Venetië onbereikbaar voor zeeschepen. Als de kering gesloten is, blijft de haven bereikbaar via de sluis die door het Nederlandse Alive wordt ontworpen in samenwerking met het Italiaanse Ingenieursbureau Technital.

Schelde-Seine kanaal
Voor de stimulering van de binnenvaart wordt een plan uitgewerkt om een kanaal aan te leggen dat de verbinding tussen Antwerpen en Le Havre mogelijk maakt voor binnenvaartschepen.
Dit kanaal moet forse hoogteverschillen overbruggen en er komen 6 sluizen met groot verval, wellicht een aantal aquaducten, dijken en ingravingen.
Alive is bezig met het voorontwerp van deze sluizen, in opdracht van een groot Frans consortium waarvan Arcadis deel uitmaakt. Voor de realisatie van dit kanaal is 2,3 miljard euro gereserveerd. Voies Navigables de France is de uiteindelijke opdrachtgever.

Alive
Alive v.o.f. is een consortium van drie Nederlandse Ingenieursbureaus:

bedrijf bekend van
Alkyon Hydraulic Consultancy & Research b.v. Ontwerper van grootste haven van Latijns Amerika. Betrokken bij Maasvlakte 2 ontwerp. Medeontwerper koppeling duwvaart
Lievense, Raadgevend ingenieursbureau b.v. Prijsvraag Tweede Grote Sluis in IJmuiden
Iv-Infra b.v. London Eye, brug Hollandsch Diep HSL

Contact
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met: dhr. Ferry Vis.
voorzitter ALIVE v.o.f.,
tel.nr. 0527 248 100
email vis@alkyon.nl

29 nov 04 11:58