Het Nederlandse Rode Kruis

29 november 2004
Prinses Margriet prikt mijnen voor het Rode Kruis

Prinses Margriet en Rode Kruis-directeur Jan Post volgden afgelopen week lessen over de gevaren van mijnen op de Mijnenschool van de Koninklijke Landmacht. Op deze school worden militairen voorbereid op de gevaren van mijnen. Prinses Margriet kreeg onder meer toelichting over verschillende soorten mijnen. Ook werd het prikken naar mijnen geoefend.

Mijnen maken geen onderscheid
Landmijnen zijn sluipmoordenaars. Ze brengen zwaar letsel toe aan nietsvermoedende voorbijgangers. Nog jaren nadat ze zijn gelegd maken ze slachtoffers, ook al is er inmiddels vrede gesloten. Elke maand sterven 800 kinderen door landmijnen. Vooral anti-personeelsmijnen zorgen voor veel slachtoffers. Deze wapens maken geen verschil tussen soldaten of onschuldige burgers; of tussen volwassenen of kinderen.

In 1997 werd in Ottawa een verdrag gesloten dat het bezit en het gebruik van anti-personeelsmijnen verbiedt. Het Rode Kruis heeft hier actief aan bijgedragen. Dit verdrag is een regelrechte successtory. Er zijn al 140 landen partij bij het verdrag. Die staten hebben beloofd hun anti-personeelsmijnen te vernietigen en mijnenvelden op te ruimen. Dit heeft al geleid tot het vernietigen van 37 miljoen mijnen. Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van dit soort mijnen is dan ook flink gedaald.

Mijnenvelden ruimen
Toch is de strijd nog niet gestreden. Het Rode Kruis roept de partijen bij het Verdrag van Ottawa op om de belofte van het verdrag na te komen. Er is nog veel geld nodig om sommige landen te helpen hun mijnenvelden op te ruimen. Bijvoorbeeld in Bosnië-Herzegovina moeten nog veel mijnen worden geruimd om het land vrij te waren van deze dodelijke wapens.

Deze week komen op de Nairobi Summit de verdragspartijen van het Verdrag van Ottawa bij elkaar. Prinses Margriet spreekt er namens de Federatie van nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen.