Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Start inspraak Ouderennota Barendrecht

BARENDRECHT (maandag 29 november) - Deze week start de inspraakprocedure rond de nieuwe Ouderennota van de gemeente Barendrecht. Alle betrokken organisaties en instellingen worden per brief uitgenodigd om schriftelijk hun mening ten aanzien van de nieuwe beleidsnota kenbaar te maken. Maar uiteraard kunnen ook mensen of verenigingen reageren die geen brief hebben ontvangen. Het concept van de Ouderennota is in te zien bij het gemeentelijk Servicecentrum en bovendien staat de nota ook op de gemeentelijke website (www.barendrecht.nl). De inspraakprocedure loopt tot en met 1 februari 2005. Daarna worden alle binnengekomen reacties beoordeeld en zo veel mogelijk verwerkt, vervolgens is de definitieve besluitvorming aan de Barendrechtse gemeenteraad.

De vorige Ouderennota van de gemeente Barendrecht dateert al weer van 1998. Sinds die tijd is er echter veel veranderd, niet in de laatste plaats op het gebied van wet- en regelgeving. Om die reden is de nota in 2000 al eens bijgesteld, maar nu is het dus tijd voor een compleet nieuw beleidsstuk. De gemeente beschrijft in de Ouderennota (nu dus nog in concept) het nieuwe beleid voor de jaren 2005 tot 2008. Het is daarbij belangrijk dat randvoorwaarden worden gecreëerd waardoor de inwoners van Barendrecht in staat worden gesteld om hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie zo lang mogelijk te handhaven, ongeacht individuele omstandigheden of levensfase. De nota onderscheidt daarbij drie hoofddoelen:

. WONEN: Er moeten genoeg geschikte woningen zijn, zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Hierbij is niet alleen aandacht voor de woningen, maar ook voor de woonomgeving, opdat voorzieningen bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar zijn. . WELZIJN: Er moeten voorzieningen worden gecreëerd die het mogelijk maken dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en dat zorg eventueel uitgesteld kan worden. Daarnaast wordt er gestreefd naar een adequaat voorzieningenniveau voor ouderen. . ZORG: De gemeente stelt zich ten doel dat er binnen Barendrecht voldoende aanbod aan zorg is.

Vergrijzing
Het Barendrechtse ouderenbeleid blijft ook de komende jaren gericht op inwoners van 55 jaar en ouder. Nu omvat die groep ongeveer 22% van de Barendrechtse bevolking, een percentage dat als gevolg van de vergrijzing in 2015 zal zijn opgelopen tot zo'n 27%. De nieuwe Ouderennota spitst zich toe op een samenhangend aanbod op de terreinen wonen, zorg en welzijn. In de eerste plaats, omdat deze beleidsterreinen voor ouderen belangrijk zijn en bovendien omdat het belang daarvan alleen maar toe zal nemen. Ten tweede sluiten deze terreinen aan bij de ontwikkelingen die het kabinet voor ogen heeft in het kader van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), die al op 1 januari 2006 in moet gaan. De ouderennota is een integraal beleidsplan geworden, dat mede tot stand is gekomen op basis van de in mei gehouden werkconferentie waarbij ook diverse organisaties en instellingen aanwezig waren.

Noot voor de pers,