Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

623 Asielzoekers met onbekende bestemming vertrokken

In Overijssel zijn in de periode augustus 2003 tot augustus 2004 in totaal 623 asielzoekers met onbekende bestemming vertrokken. Het is niet bekend waar deze mensen zijn gebleven. Het gaat om een relatief hoog aantal dat ogenschijnlijk in het 'niets' is opgelost. Dat is een van de conclusies uit het rapport 'Terugkeer, noodopvang of onbekende bestemming?Gevolgen nieuwe Vreemdelingenwet en terugkeerbeleid in Overijssel' van het Steunpunt Minderheden Overijssel.

In de provincie Overijssel verbleven in genoemde periode ongeveer 260 personen in een vorm van noodopvang, zonder recht of aanspraak op voorzieningen. Hun situatie, waarbij het ook om hele gezinnen gaat, is vaak uitzichtloos. De doorstroom is gering. De noodopvang wordt deels georganiseerd door particuliere stichtingen en deels door gemeenten. Het COA ving 2790 mensen op in verschillende locaties. De totale capaciteit bedroeg 3078 bedden. Het COA beëindigde de voorzieningen van 80 personen die waren uitgeprocedeerd.

Er wonen nog 194 mensen verdeeld over 21 gemeenten in de provincie Overijssel die nog onder regelingen vallen van voor de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet. Het gaat om ex-ROA's (Regeling Opvang Asielzoekers) en ex-VVTV'ers (Voorlopige Vergunning tot Verblijf). Voor zeventien personen zijn in de periode augustus 2003 tot augustus 2004 de voorzieningen beëindigd, omdat ze waren uitgeprocedeerd of 'verwijderbaar'. Dat is minder dan in voorgaande jaren.

Op donderdag 2 december vanaf 9.30 worden de resultaten van het onderzoek nader toegelicht op de vierde provinciale werkconferentie over de nieuwe Vreemdelingenwet, uitgeprocedeerde asielzoekers en terugkeerbeleid in het provinciehuis te Zwolle. Hierbij bent u van harte uitgenodigd.

Toelichting
Het gaat om een vervolgonderzoek naar de effecten van de Vreemdelingenwet en het - aangescherpte - terugkeerbeleid in gemeenten in Overijssel die te maken hebben met de problematiek van asielzoekers. Het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO) heeft de afgelopen drie jaar op verzoek van de provincie Overijssel onderzoek gedaan naar de gevolgen van de invoering van de Vreemdelingenwet in april 2001. Ook in 2004 heeft het SMO (in samenwerking met Vluchtelingenwerk, de provincie en de gemeente Deventer) in het kader van het lopende onderzoek de effecten gemeten van de Vreemdelingenwet en het aangescherpte - terugkeerbeleid in gemeenten in Overijssel die te maken hebben met de problematiek.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij:
Marleen Visser (onderzoeker), Steunpunt Minderheden Overijssel, 0546 542031 Lidie Voorend, Steunpunt Minderheden Overijssel, 0546 542019

Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO)

Expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Wierdensestraat 39c, 7607 GE Almelo - www.smo-ov.nl