ARTSEN ZONDER GRENZEN

Kinderen met aids in ontwikkelingslanden sterven onnodig

Kinderen met aids in ontwikkelingslanden sterven onnodig Artsen zonder Grenzen: bevorder ontwikkeling medicijnen en behandelwijzen

Amsterdam, 29 november 2004, Kinderen sterven onnodig aan HIV/aids vanwege een gebrek aan geschikte en aangepaste medicijnen. Ter gelegenheid van Wereldaidsdag roept Artsen zonder Grenzen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNICEF en de Nederlandse regering op de ontwikkeling van medicijnen en behandelwijzen voor kinderen met HIV/aids te bevorderen.

Wereldwijd zijn er 2,5 miljoen kinderen met HIV/aids. In Afrika sterven jaarlijks 500.000 kinderen aan de ziekte, in Europa zijn dat er 100. In de rijke landen komt, door de verbeterde behandelmethoden, de overdracht van het virus van moeder op kind bij de geboorte bijna niet meer voor. Daardoor zijn investeringen in aidsremmende medicijnen voor kinderen voor de farmaceutische industrie niet interessant. De paar medicijnen die voor kinderen zijn ontwikkeld zijn bovendien onbetaalbaar voor patiënten in ontwikkelingslanden. Het behandelen van een kind kan oplopen tot 6 keer de prijs van de behandeling van een volwassene: 1300 dollar vs 200 dollar.

Omdat de prijzen van combinatiepillen voor volwassen patiënten sterk zijn gedaald heeft AzG de behandeling van patiënten in arme gebieden kunnen uitbreiden. De meeste patiënten hebben nu een behandeling waarbij ze twee keer per dag één pil moeten slikken. Deze combinatiepillen zijn echter niet beschikbaar in kinderdoseringen. Daarom moeten kinderen een groot aantal pillen slikken. Artsen van AzG worden er mee geconfronteerd dat het erg moeilijk is de pillen voor volwassen op te delen in doses die passen bij het gewicht van een kind. Dat is erg belangrijk om te voorkomen dat het HIV-virus resistent wordt tegen de medicatie. 'Er is een beperkte selectie van aidsremmers beschikbaar', zegt dokter Heather Culbert van Artsen zonder Grenzen in Bukavu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). 'Het probleem is dat ze lastig te doseren en toe te dienen zijn, vooral bij oudere kinderen. Dat maakt ons werk zeer frustrerend'.

De problemen rond de aidsbestrijding bij kinderen beperken zich niet tot de prijs en de beschikbaarheid van de medicijnen alleen. Ook de methoden om de ziekte bij kinderen te diagnosticeren zijn niet in aangepaste vorm beschikbaar. Verder is er geen op kinderen afgestemde combinatietherapie, waardoor de kinderen iedere dag een grote hoeveelheid pillen moeten slikken. Daarnaast zijn er geen duidelijke doseringsvoorschriften voor medische staf in ontwikkelingslanden, zodat het lastig is de goede dosering voor een kind van een bepaalde leeftijd vast te stellen.

Artsen zonder Grenzen behandelt zo'n 23.000 HIV/aids-patiënten in 27 landen, waarvan zo'n vijf procent kinderen onder de 13 jaar.

Noot voor de media:
Een uitgebreider document over aids en kinderen is te vinden op de website van AzG: www.artsenzondergrenzen.nl of via de afdeling persvoorlichting, telefoon 020-5208776 of 06-54 394 727

Via de afdeling persvoorlichting is rechtenvrij een foto van Aimée beschikbaar.

In het aidsproject van AzG in Bukavu werkt een Nederlandstalige verpleegkundige die beschikbaar is voor interviews over dit onderwerp.

29 nov 04 13:10