Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 29 november 2004

Iran is een gevangenis voor Iraniërs geworden

Na de laatste parlementsverkiezingszege voor de conservatieven in februari jl., gaat Iran weer een ander tijdperk in. Nu hebben de conservatieven het initiatief naar zich toegetrokken en de hervormingsgezinden buitenspel gezet. Deze weten door hun invloed op de rechterlijke macht, leger, politie en de Raad van Hoeders de hervormingen te blokkeren. De hervormingsbeweging lijkt de greep op de gebeurtenissen kwijt te zijn. De persvrijheid en vrijheid van meningsuiting worden door toedoen van de conservatieven stelselmatig teniet gedaan. Bij deze ingreep werden nagenoeg alle hervormingsgezinde dag- en weekbladen door de rechterlijke macht gesloten en de uitgevers en journalisten tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Het reisverbod van de heer Saharkhiz

Vandaag heeft Iran Future tot haar grote teleurstelling kennisgenomen van het bericht in zake het reisverbod van de heer Isa Saharkhiz, Iraanse journalist en hoofdredacteur van het oppositionele hervormingsgezinde maandblad "Aftab" in Teheran en tevens "vertegenwoordiger van Iraanse redacteuren bij de commissie voor toezicht op de Iraanse pers".

De heer Saharkhiz was op weg naar Nederland en zou vandaag als een van de gastsprekers op de bijeenkomst van het Nederlands Helsinki Committee in Den Haag de situatie rondom de media en persvrijheid in Iran onder de loep nemen. Zijn reisverbod en het in beslag nemen van zijn paspoort geven aan hoe ernstig de situatie van mensenrechten in Iran is. Het Iraanse regime heeft zonder enige wettige reden de rechten van de heer Saharkhiz ontnomen om vrij naar het buitenland te reizen. Dit is duidelijk in strijd met de mensenrechten en vraagt om actie en protest van de internationale gemeenschap.

De mensenrechtensituatie in Iran blijft uitermate zorgwekkend: systematische mishandeling en marteling, wettelijke willekeur, vervolging van dissidenten en religieuze minderheden, beperking van de vrijheid van meningsuiting en de beteugeling van de persvrijheid. Op het gebied van persvrijheid zijn de zaken de laatste maanden achteruit gegaan. De cijfers over persvrijheid van Reporters Zonder Grenzen (RSF) bieden enig vergelijkingsmateriaal. In de laatste Wereld Persvrijheid Ranglijst van RSF eindigt Iran op plaats 160.

Door middel van dit persbericht vraagt stichting Iran Future uw aandacht voor de ernstige situatie van mensenrechten in Iran en verzoekt u om hiertegen met alle middelen te protesteren.
---