Ministerie van Algemene Zaken

Korte reactie van de minister-president, bij overhandiging 1e exemplaar boek `Voetbal heeft meer dan 2 doelen', Nieuwspoort, 29 november 2004.

Dames en heren.

Een dikke week terug las ik in een interview met Maurice de Hond. In het Parool1. Als voormalig scheidsrechter zei hij iets over voetbal. Hij zei:

"Als je teams ziet voetballen met spelers uit andere landen, dan is er geen sprake van verschillen tussen de autochtonen en de allochtonen uit het team. Maar alleen maar de verschillen tussen de goede en de minder goede voetballers".

Ik vond dat zo'n goed punt, dat ik de uitspraak heb onthouden.

Op het voetbalveld maakt het niet uit wat voor kleur je hebt, welke religie je hebt of welke cultuur. En die dingen zouden ook geen rol moeten spelen in de samenleving.

Die boodschap wordt ook verteld aan jongeren op VMBO-scholen. Op initiatief van Mohammed Allach. Allach is speler bij de eerste divisieclub VVV. Hij roept Marokkaanse voetballers op te praten met scholieren. Over de Islam. Over integratie. Over discriminatie.

Ik vind dat erg goed. Juist omdat het een enorme impact heeft als ook voetballers zoals Khalid Sinouh of Karim Touzani, deze boodschap uitdragen.


---

Praten over verdraagzaamheid. Over wat dat precies betekent. Wat er wel kan. En wat juist ook helemaal niet. Dat zijn onderwerpen die op het ogenblik gelukkig door veel meer mensen worden opgepakt.

Het initiatief `Meer dan voetbal' van de KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie, gebruikt voetbal en voetballers ook om een betere omgang met elkaar te realiseren. Op het veld. En buiten het veld.

Het initiatief is een uitstekende, positieve tegenhanger voor de nare voorvallen uit de voetbalwereld die óók het nieuws halen. Zoals kwetsende spreekkoren: het verbale geweld tegen scheidsrechters die de regels handhaven. Tegen vrouwen en vriendinnen van voetballers. En tegen spelers die niet uit Nederland komen. Maar wèl voor ons land en voor onze clubs spelen.

Dit is de kant van het voetbal dat de maatschappij wat kost.

Maar er is ook een kant van het voetbal die ons allemaal iets oplevert. Een kant met opbrengsten.

Voetbal is een enorm sterk dwarsverband in onze samenleving. En voor veel mensen zijn voetballers echte helden. De sport en de sporters kunnen mensen écht bereiken. Daarom zijn die twee elementen aan elkaar gesmeed. Door de nieuwe stichting `Meer dan voetbal'.

`Meer dan voetbal' gaat om de maatschappelijke inzet van het betaald voetbal. De stichting zet sport en sporters in om jonge mensen te helpen achterstanden


1 Het Parool, vrijdag 15 november 2004, De Hond vertelt in een interview over zijn
---

in te lopen. Op het gebied van gezondheid. Op het gebied van leren. Op het gebied van werk en gedrag.

Dan gaat het bijvoorbeeld om respect leren opbrengen voor anderen. En voor jezelf natuurlijk.
Om betrokkenheid bij de omgeving. En daar ook een actieve rol in spelen. Om goed kunnen én willen samenwerken. Om leren gaan met tegenslagen en verlies. En natuurlijk gaat het ook om het accepteren van regels. En om te leren begrijpen dat je je aan die regels moet houden.

Zo zit dat in de sport. En zo zit dat net zo goed in de samenleving.

Er zijn al een heleboel goede initiatieven in de voetbalwereld. Scholen uitnodigen in het stadion bijvoorbeeld. Natuurlijk om een balletje te trappen. Maar er wordt ook gepraat met scholieren en voetbalprofs over het belang van spelregels. Op het veld. En buiten het veld.

Er zijn clubs die jongeren werkervaring aanbieden. Niet als profvoetballer. Maar als bewaker, steward of cateraar. In en rond het stadion en de club die ze zo bewonderen.

Wat er tot nog toe ontbrak, was samenhang. En een toekomstperspectief.

De stichting gaat daarom aan al die goede, maatschappelijke activiteiten van voetbalclubs, meer bekendheid geven. Zodat andere clubs er van kunnen leren.

Amsterdamse gevoel.

---

En scholen, buurtorganisaties en sportverenigingen zich ook kunnen aansluiten bij zo'n goed project.

De stichting gaat ook nieuwe initiatieven ontplooien. Voetbalprojecten in de buurt bijvoorbeeld. En voetbalprojecten op school. Ook gaat de stichting aan het werk met voetbal en ontwikkelingssamenwerking. Uitstekende plannen. Die juist nú ook heel erg hard nodig zijn.

Een voetbalveld is eigenlijk een samenleving in het klein. Je haalt het beste uit je zelf. Samen met anderen. En het gaat goed zolang je elkaar respecteert. En iedereen zich aan de regels houdt.

Ik wil jullie dan ook bedanken voor het boek vol goede voorbeelden.

En ik wil de initiatiefnemers van de stichting ­ de KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie ­ danken voor dit waardevolle initiatief om een bijdrage te leveren aan een `sportieve' samenleving.


---