Port of Rotterdam

29-11-2004 14:45:00

Sediment heeft aandacht van Europese beleidsmakers

De Europese Kaderrichtlijn Water is bepalend voor het beleid om de verontreiniging van de rivieren tegen te gaan maar sinds enkele jaren houden de beleidsmakers uit Brussel ook rekening met de kwaliteit van het sediment (zand- en kleideeltjes en organisch materiaal in het water). Deze verandering in zienswijze is de afgelopen jaren mede tot stand gekomen door de inspanning onder impuls van SedNet, een Europees platform van wetenschappers en probleemeigenaren dat zich inzet voor een duurzame aanpak van verontreinigd sediment in de stroomgebieden van Europese rivieren.

Vandaag 25 november viert het door de Europese Commissie gefinancierde netwerk zijn driejarig bestaan met de presentatie van een afsluitend rapport âVerontreinigd sediment in Europese stroomgebiedenâ op het derde SedNetcongres te Venetië. Vanaf 1 januari moet SedNet het doen zonder de ondersteuning van de EC. Wel zal Europa een beroep kunnen blijven doen op het platform om een bijdrage te leveren aan het verder integreren van sediment in het Europees waterbeleid.

âEen rivier bestaat niet alleen uit water maar ook uit sediment dat wordt meegevoerd door de stroom. Sediment is een bron van leven. De kwaliteit van het water is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van het sediment. Wil je de een verbeteren dan moet je ook de anderen meenemen in het beleid daartoeâ, aldus Tiedo Vellinga, de voorzitter van SedNet. Hij pleit voor een geïntegreerd beleid om risicoâs van verontreiniging te verkleinen in plaats van het beleid te baseren op vooraf vastgestelde normen. âDaarbij moet je altijd naar de bron van verontreiniging gaan. Dat hoeven niet per se puntlozers te zijn, maar het gaat ook om historische verontreinigingenâ, vult Jos Brils als coördinator van SedNet aan. Verder vindt SedNet het belangrijk dat probleemeigenaren betrokken zijn bij de bepaling van het beleid. Maatwerk dus. De ecologie en sociaal-economische omstandigheden van de Rijn laten zich moeilijk vergelijken met die van de Donau. Er moet worden gezocht naar een evenwicht tussen milieu en sociaal-economische waarden.

Door samenwerking met Unesco en ondersteuning vanuit het bedrijfsleven is het voortbestaan van SedNet voorlopig gegarandeerd.

Bij de foto:
In een met elf graden erg koude Adriatische Zee zwemt de Nederlandse lange afstandzwemmer Hans Weeber van het ene Venetiaanse eiland San Giorgio, naar het andere San Servolo en opent daarmee de derde SedNet-conferentie op 25 november. Met zijn zwemtocht van Bazel naar Rotterdam stond de milieuactivist vier jaar geleden aan de basis van de oprichting van SedNet.