SGP


Dwing voetbalclubs zelf voor veiligheid te zorgen

Datum publicatie: 29-11-2004
Bron: Opinieartikel Nederlands Dagblad
Auteur: Drs. Gert van Veldhuizen

Vorige week bracht het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) zijn jaarverslag uit. Het betaald voetbal legt een onverantwoord beslag op de politie, in werkuren en in budget.

De politie-inzet bij voetbalwedstrijden blijft onverminderd hoog, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). En dat terwijl het beleidskader 2003 van het ministerie van Binnenlandse Zaken nadrukkelijk als doelstelling heeft 'de inzet van politie bij voetbalwedstrijden ten behoeve van de openbare orde op termijn te laten dalen'.

De SGP-jongeren vinden dat voetbalclubs verplicht moeten worden op eigen kosten professionele beveiligers in te zetten in plaats van te profiteren van gratis politieagenten.

Tijdens het seizoen 2003-2004 bedroeg het aantal uren politie-inzet bij voetbalwedstrijden 331.121 uur. Bij dit enorme aantal is nog niet eens de inzet van de vrijwillige politie opgeteld. Afgezet tegen een gemiddeld uurloon van 30 euro betekent dit een jaarlijkse kostenpost van zo'n 10 miljoen euro.

Naast deze uitgebreide politie-inzet maken de betaaldvoetbalclubs gebruik van zogenaamde stewards. Dat zijn vrijwilligers die zorgen voor de toegangscontrole, het fouilleren en het handhaven van de orde in het stadion.

Het beleid van de overheid is erop gericht dat de clubs zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in en om het stadion. De politie zou zich dan 'slechts' behoeven te richten op het bewaken van de openbare orde in de openbare ruimte rond het stadion.

Tekort

Hoewel de clubs door het inzetten van stewards hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de stadions niet helemaal ontlopen, concludeert het CIV tegelijkertijd dat de clubs ernstig tekortschieten.

Zo blijkt dat veel clubs de stewards vooral inzetten op en rondom VIP-tribunes en voor de beveiliging van (hoge) gasten. Ook hebben veel voetbalclubs een tekort aan vrijwillige stewards.

Het resultaat is dat de politie dit tekort vaak opvult met eigen mensen. De clubs hebben hier natuurlijk geen problemen mee om hierin verandering aan te brengen. Waarom moeilijk doen en kosten maken als het dankzij de inzet van de politie ook makkelijk en goedkoop kan?

Tevens blijkt dat de kwaliteit van veel stewards te wensen overlaat. Het CIV hamert er al jaren op dat stewards moeten worden bijgeschoold. Ook dit gebrek aan kwalitatief goede stewards zorgt ervoor dat de politie in het stadion aanwezig moet blijven.

De SGP-jongeren zijn van mening dat alle kosten van politie-inzet voor rekening van de voetbalclubs zelf moeten komen. Om een belangrijke stap in deze richting te kunnen zetten, moeten de clubs onder druk worden gezet hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Daarom pleiten wij voor de ontwikkeling van een soort stewardstandaard, waarin afgesproken wordt hoeveel beveiligers de clubs minimaal moeten inzetten. Dit minimumaantal kan onder meer worden bepaald aan de hand van de bestaande indeling in risicowedstrijden (A, B of C) en het aantal verwachte bezoekers.

De voetbalclubs worden dan verplicht het tekort aan vrijwillige stewards aan te vullen met professionele beveiligers. De hoge kosten van professionele beveiligers zullen de clubs ertoe dwingen meer energie te steken in het aantrekken van vrijwillige stewards.

Salarissen

Om de gebrekkige kwaliteit van stewards te verbeteren, moeten burgemeesters en politie de clubs structureel controleren op de aanwezigheid van gecertificeerde stewards. Geldgebrek bij de clubs mag geen reden zijn, zeker niet zolang er spelers met uitzonderlijk hoge salarissen rondlopen.

De overheid dient de clubs daarom financieel te dwingen stewards tijdig en voldoende bij te scholen. Dit kan door alleen gekwalificeerde stewards mee te tellen bij de stewardstandaard.

Het kabinet heeft eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan. De SGP-jongeren betreuren het dat de voetbalclubs laks omgaan met het nemen van deze verantwoordelijkheid. Dit is echter ook de politiek aan te rekenen. Heldere doelen behoren met duidelijke afspraken te worden behaald.

De verplichte inzet van een minimumaantal professionele beveiligers zal de politie-inzet verlagen. Zodat er tijd en inzet vrijkomt om de veiligheid van elke burger op straat te waarborgen. Wanneer geeft de politiek de aftrap?