Gemeente Heeze-Leende


Waardering onroerende zaken in Heeze-Leende

Waardering onroerende zaken in Heeze-Leende Woningen, bedrijfspanden en onbebouwde percelen, het zijn allemaal onroerende zaken. Eens in de vier jaar bepaalt de gemeente hiervan opnieuw de waarde.

Dit is vastgelegd in de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ), die in heel Nederland van toepassing is. De waarden van bovenstaande onroerende zaken (behalve de vrijgestelde) zijn namelijk van belang voor de hoogte van een aantal belastingen. En daar krijgt bijna iedereen mee te maken.

De gemeente stelt dus elke vier jaar de WOZ-waarde opnieuw vast (de WOZ-waarde is gelijk aan de waarde in het economische verkeer. In principe gaat het om de hoogste prijs die kan worden bedongen bij een denkbeeldige verkoop). In 1999 is de WOZ-waarde voor de periode 1 januari 2001 tot en met 31 december 2004 vastgesteld. Om de WOZ-waarde te kunnen bepalen wordt een waardepeildatum bepaald. Voor het tijdvak 2001-2004 is deze waardepeildatum 1 januari 1999. Dit betekent dat de WOZ-waarde in principe voor die vier jaar gelijk is aan het bedrag dat het pand waard was op 1 januari 1999 (individuele wijzigingen van de onroerende zaak welke hebben plaatsgevonden tussen 1 januari 1999 en 1 januari 2001 worden wel meegenomen). Concreet wil dit zeggen: de feitelijke toestand van de onroerende zaak op 1 januari 2001 is gewaardeerd naar de waarde in het economische verkeer van 1 januari 1999.

Nieuwe WOZ-ronde
Per 1 januari 2005 breekt er een nieuw tijdvak aan. Waarschijnlijk is dit voor een periode van twee jaar (2005-2006). De waardepeildatum daarvoor is 1 januari 2003. Dit betekent dat de gemeente tussen medio 2003 tot ± eind december 2004 de onroerende zaken in de gemeente Heeze-Leende weer laat taxeren door taxatiebureau TOG Nederland Zuid West b.v. Met ingang van 2005 gaan de waarden van deze taxaties gelden.
Op dit moment ziet het er naar uit dat de komende waarderingsronde slechts voor de jaren 2005 en 2006 zal gaan gelden. Het plan is om daarna over te gaan naar een jaarlijkse herwaardering. Hierover informeren wij u te zijner tijd via diverse media.

Stand van zaken tot en met november 2004
De gemeente is op dit moment bezig met het in kaart brengen en waarderen van alle onroerende zaken binnen haar grondgebied.

Woningen, incourante bedrijven/instellingen en agrarische objecten Van de woningen hebben de eerste modelmatige berekeningen inmiddels plaatsgevonden (berekening op basis van o.a. soort woning, inhoud, grootte perceel grond, bouwjaar, ligging, aantal bijgebouwen). De gemeente voert hierop nu diverse controles uit. Daaruit blijkt dat de taxateur nog een klein aantal ter plaatse dient op te nemen om de juiste waarde te kunnen bepalen. De incourante objecten (bijvoorbeeld scholen, verzorgingshuizen, sportparken, hoogspanningsmasten) zijn op enkele specifieke zaken na getaxeerd. Ook alle agrarische objecten zijn opgenomen en op dit moment voert de taxateur controles uit.

Winkels, kantoren en bedrijven
Ook de courante bedrijven (o.a. kantoren, winkels, opslagplaatsen, werkplaatsen) zijn inmiddels allemaal opgenomen. Het is mogelijk dat de taxateurs daar waar nodig hierop nog controles ter plaatse uitvoeren. De taxateurs die met deze opnamen zijn belast zijn allen in het bezit van een legitimatiebewijs.

Ongebouwde objecten
Alle ongebouwde percelen binnen de gemeente welke niet bij een bestaand gebouwd Woz-object behoren, dient de gemeente ook in de Woz-administratie op te nemen. Ook deze ongebouwde objecten moet de gemeente waarderen naar de waarde in het economische verkeer. Voor een groot aantal percelen geldt echter een vrijstelling zodat de gemeente daar waarschijnlijk geen waarde aan hoeft toe te kennen. Om dit zeker te stellen ontvangen eigenaren van dergelijke percelen komende week een brief van de gemeente Heeze-Leende waarin ze gegevens betreffende het gebruik opvraagt. Hierna zal blijken of wel of geen vrijstelling rust op het betreffende perce(e)l(en).

De gemeente houdt u via diverse media op de hoogte van het verdere verloop van de werkzaamheden. Wij informeren u onder andere tijdig over de periode van toezending van de WOZ-beschikkingen en over de mogelijkheden van bezwaar. Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Belastingen van de gemeente, via het algemene telefoonnummer 040 22 41 400.