Gemeente Lingewaard


Geen referendum over gemeentewinkel

Het college van burgemeester en wethouders ziet geen reden om een referendum te houden over de centralisatie van de gemeentewinkels. Vanaf volgend jaar wordt de dienstverlening gecentraliseerd in Huissen. Een verzoek voor een volksraadpleging is gedaan door actiegroep OnaangeNaam.

Het college stelt dat de gemeenteraad tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota op 9 juni besloten heeft om de drie gemeentewinkels te centraliseren. De raad heeft destijds geen besluit genomen om het mogelijk te maken om op grond van de Tijdelijke Referendumwet een volksraadpleging te houden.

De Tijdelijke Referendumwet geeft aan dat er een referendum gehouden kan worden over onder meer besluiten over een nieuwe gemeentenaam en wijziging van de gemeentelijke indeling. Echter niet over de Voorjaarsnota, waarin het college de centralisatie heeft opgenomen.

Naar aanleiding van de oproep van de actiegroep hebben 428 inwoners een verzoek ingediend om over de centralisatie een referendum te houden. Het voorstel van het college om geen referendum te houden is dinsdag 7 december onderwerp van discussie in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en Middelen. De gemeenteraad discussieert over het collegevoorstel in de openbare vergadering van donderdag 23 december. De uitkomst van deze raadsdiscussie wordt via de gemeentepagina bekend gemaakt. Actiegroep OnaangeNaam heeft zes dagen na het raadsbesluit de gelegenheid in beroep te gaan bij de Raad van State.

Artikel geplaatst 29 november 2004