Gemeente Lingewaard


Goedkope lening voor huizenkopers uit Lingewaard

Starters op de koopwoningmarkt kunnen vanaf 1 januari 2005 in aanmerking komen voor de Starterslening. Met deze lening helpt de gemeente Lingewaard startende kopers om het gat te dichten tussen maximale hypotheek en de koopprijs van een woning. Zowel voor het jaar 2005 en 2006 stelt de gemeente 600.000 voor de lening beschikbaar.

De gemeente stelt een aantal voorwaarden:

* de koper moet minstens drie jaar woonachtig zijn in Lingewaard, danwel te zijn geweest tot 5 jaar geleden;

* de koper behoren tot de leeftijdscategorie 21 tot en met 35 jaar;
* de koper moet een woning huren (maximale huurpijs nu 454) danwel inwonend zijn (bv. Ouderlijke woning);

* het bruto belastbaar jaarinkomen mag maximaal van 35750 bedragen;
* de kosten voorhet kopen van een nieuwe of bestaande woning mogen niet hoger zijn dan 192.000 (inclusief bijkomende kosten).

De hoogte van de Starterslening bedraagt maximaal 30.000. Zowel Starterslening als een banklening zijn voorzien van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De Starterslening is in de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij. Naast de Starterslening heeft de koper ook een normale hypotheek nodig. Die sluit hij bij een bank af.

Wie verstrekt lening?
De gemeente bepaalt wie in aanmerking komt en stelt het leningbedrag en de -voorwaarden vast. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) beheert de gereserveerde zes ton voor de gemeente. De SVn keert de lening uit en verzorgt de administratie van de leningen. De toekenning van de lening gaat volgens het principe: 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'.

Eind 2006 beslist de gemeenteraad op basis van een evaluatie of de regeling wordt voortgezet.

Meer informatie
In gemeentewinkel Huissen liggen informatiefolders. Tot 1 januari 2005 liggen ze ook in gemeentewinkels in Bemmel en Gendt. U kunt ook kijken op www.svn.nl of bellen naar 033-2539401.

Woensdag 9 december wordt een informatieavond gehouden in de Kolk in Haalderen. De avond begint om om 20.00 en is bedoeld voor hypotheekverstrekkers en makelaars. Overige geĂŻnteresseerden zijn ook welkom en worden in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

Artikel geplaatst 29 november 2004