Gemeente Amsterdam

Amsterdam Zuidoost valt in de prijzen met veiligheidsaanpak 29 november 2004 - Stadsdeel Amsterdam Zuidoost Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft aan Amsterdam Zuidoost de derde prijs uitgereikt voor de veiligheidsaanpak. Zuidoost ontving de prijs van EUR 50.000 voor de innovatieve manier waarop de veiligheid in het Centrumgebied is aangepakt.

De subsidieregeling bestrijding winkelcriminaliteit van de grootste dertig gemeenten (G30) is enkele maanden geleden in de vorm van een prijsvraag uitgeschreven. Uiteindelijk zijn 24 projecten ingediend, waaronder het projectplan voor het centrumgebied Zuidoost. Het centrumgebied is het winkel- en uitgaansgebied dat loopt van de Arena boulevard en winkelcentrum Amsterdamse Poort tot aan het Anton de Komplein.

Amsterdamse Poort

Redenen waarom Zuidoost de prijs heeft ontvangen zijn:
* De integrale aanpak waarbij iedereen die betrokken is bij het verbeteren van de veiligheid in het gebied samenwerkt. In het Centrumgebied wordt samengewerkt door stadsdeel, Vereniging Amsterdam Zuid-Oost, Ondernemersvereniging Amsterdamse Poort, Stichting Promotie ArenA Boulevard, Ontwikkelingsbedrijf gemeente Amsterdam, Station Bijlmer/Prorail/DIVV, Politie en Openbaar Ministerie.

* Een aantal innovatieve programma's zijn in de maak. Waaronder een gezamenlijk gebruik van meldkamers, gezichtsherkenning voor een effectieve aanpak van daders en het burenhulpsysteem waarbij deelnemende winkeliers elkaar via een elektronisch systeem kunnen bijstaan in lastige situaties.

* Koppeling van de veiligheidsaanpak aan de sociaal maatschappelijke aanpak. Hier spelen met name opvang en arbeidsparticipatie van overlastgevenden een belangrijke rol.

Het geldbedrag zal worden ingezet bij de verdere uitvoering van de integrale veiligheidsaanpak in het Centrumgebied.

© Gemeente Amsterdam