RUIMTELIJK PLANBUREAU
http://www.ruimtelijkplanbureau.nl

RPB: Bredere definitie kenniseconomie; kansen voor de regio

Den Haag, 29 november 2004

Het huidige overheidsbeleid legt een te eenzijdig accent op onderzoek en ontwikkeling (R&D) in de industrie als motor voor de kenniseconomie. In de moderne kenniseconomie die Nederland is, gaat het immers ook om vernieuwing in handel en diensten. Het belang van kenniswerkers en het daadwerkelijk op de markt brengen van nieuwe producten of diensten (innovatie) blijft te veel onderbelicht. Dat blijkt uit 'Kennis op de Kaart. Ruimtelijke patronen in de kenniseconomie', de nieuwe studie van het Ruimtelijk Planbureau dat vandaag aangeboden werd aan Boris Dittrich, Kamerlid voor D66.

De auteurs pleiten in 'Kennis op de Kaart' voor een verbreding van het begrip 'kenniseconomie'. Daarnaast hebben zij getracht deze kenniseconomie ruimtelijk inzichtelijk te maken. Worden de onderscheiden dimensies van de kenniseconomie 'op de kaart gezet', dan blijken zij wezenlijk te verschillen in hun ruimtelijke spreiding. Zo zijn het de perifere regio's en de minder verstedelijkte gebieden die voorop lopen als het gaat om R&D-bedrijvigheid; innovatie komt vooral naar voren in het oosten en westen van het land; de economie van de kenniswerkers tenslotte kent een duidelijk stedelijke oriëntatie (Amsterdam, Utrecht, Den Haag). Door de verbreding van het begrip kenniseconomie blijken, naast de regio's zoals genoemd in recente nota's van het ministerie van VROM en EZ, ook andere regio's interessant voor beleid gericht op economische vernieuwing.

Beleidsmatig zijn er voldoende kansen om de Nederlandse kenniseconomie een impuls te geven. De rijksoverheid moet vooral een generiek beleid voeren; denk hierbij aan scholing en onderwijs, stimulering van entrepreneurschap en stimulering van samenwerking tussen bedrijven onderling en kennisinstellingen. Voor de rijksoverheid zijn er ook gebiedsgerichte aanknopingspunten, al zijn het de regio's zelf die hun specifieke sterke kanten moeten erkennen en verder ontwikkelen. Deze studie kan daarbij ook handreikingen bieden.

Kennis op de Kaart, Ruimtelijke patronen in de kenniseconomie, Otto Raspe, Frank van Oort, Pieter de Bruijn, (2004), Ruimtelijk Planbureau, Rotterdam: NAi Uitgevers. ISBN 90 5662 414 8. Prijs 22,50 euro.
Te bestellen bij de boekhandel of via NAi Uitgevers, telefoon 010 2010 133
Deze studie kwam tot stand in samenwerking met TNO Inro, Delft


-0-0-0-

Voor een recensie-exemplaar (uitsluitend voor pers) of meer informatie: Ruimtelijk Planbureau, Bureau Communicatie, Ilse Heemskerk, telefoon 070 3288 746 of 06 5267 1626; heemskerk@rpb.nl.

29 nov 04 15:00