Politie Zaanstreek-waterland


Politie Zaanstreek-Waterland opent decemberoffensief


'Alle hens aan dek': zo luidt het devies voor de decembermaand. Om criminaliteit en overlast in de drukke winkelmaand tot een minimum te beperken trekt vrijwel iedere politiemedewerker, van surveillant tot hoofdcommissaris er op uit.

December is een feestmaand. Helaas kenmerkt deze maand zich op criminaliteitsgebied traditioneel door een verhoging van het aantal winkeldiefstallen, berovingen en overvallen. Vorig jaar introduceerde het korps het 'decemberoffensief' om juist bij deze delicten het aantal incidenten en aangiften de kop in te drukken.

Voor alle gemeenten ligt er een plan van aanpak en een personeelsplanning klaar. De doelstelling is regionaal gelijk. Het moet veilig winkelen zijn de komende drukke maand. Het gaat in de plannen om activiteiten als opvallende en onopvallende surveillances in winkelstraten - en centra, het controleren van jeugdverzamelplekken, het houden van vuurwerk- en verkeerscontroles. Ook het in de gaten houden van bekende veelplegers gaat onverminderd door.
Dienders die door het jaar heen belast zijn met bijvoorbeeld de planning, wijkagentschap of als leidinggevende relatief weinig op straat zijn, hebben een aangepaste planning met straatwerk gekregen.
De politie kreeg in 2003 veel enthousiaste reacties vanuit de winkelbedrijven en publiek over de opvallende aanwezigheid.

14:02 28-NOV-04
ZAANDAM, DAM

Vechtersbaas met pepperspray aangehouden

Een 34-jarige Amsterdammer is door de politie in een horecagelegenheid aangehouden omdat hij de boel vernielde en ruzie zocht. De man zou in het café vernielingen hebben gepleegd en de eigenaar wilde dat de man zijn zaak uit zou gaan. Bij aankomst van de agenten verschanste de man zich achter de bar en daagde ze uit hem te komen halen. Hierbij deed hij alsof hij een vuurwapen onder zijn kleding had. Een agent wist de man met pepperspray te bewerken zodat hij aangehouden kon worden. De verdachte is ter ontnuchtering ingesloten en in verzekering gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor vernieling, lokaalvredebreuk, bedreiging en verzet.

16:25 28-NOV-04
MIDDENBEEMSTER, PROVINCIALEWEG

Drie bekeuringen in één

Een 28-jarige Purmerender is door surveillerende agenten drie maal bekeurd. Hij viel op in zijn personenauto omdat de ramen met folie waren beplakt. Bij controle in de centrale computer bleek de APK-keuring verlopen en de bestuurder niet in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs. De man moest zijn auto achterlaten.

23:45 28-NOV-04
ZAANDIJK, GUISWEG

Diefstal wegomleidingsbord

De politie heeft twee broers van 20 en 23 jaar uit Koog aan de Zaan aangehouden die worden verdacht van diefstal van een verkeersbord. Een groot geel waarschuwingsbord voor een wegomleiding lag in de auto van één van de verdachten. Voor het overbrengen naar het bureau hebben de mannen het bord weer op de paal gemonteerd waar het vanaf kwam. Zij vertelden bij het verhoor dat het bord gebruikt zou worden bij het maken van een surprise. Na het verhoor mochten de broers naar huis.

00:15 29-NOV-04
PURMEREND, LEEUWERIKPLEIN

Inbraak drogisterij

De politie onderzoekt een inbraak waarbij vermoedelijk een hoeveelheid parfum is weggenomen. Aan de achterzijde van de winkel bleek een ruit uit de sponning gehaald. De technische recherche gaat op de plaats van het misdrijf sporenonderzoek doen.

04:30 29-NOV-04
PURMEREND, WAGENWEG

Inbraak supermarkt

Bij een inbraak in een supermarkt werden twee mannen overlopen door een getuige. De politie agenten zijn op het inbraakalarm van de supermarkt afgegaan maar troffen alleen nog de getuige en een hoeveelheid gestolen goederen. De toegangsdeur van de winkel bleek geforceerd. De inbrekers zijn via de achterzijde gevlucht en er wordt, dankzij de getuige, niets vermist.

06:33 29-NOV-04
ZAANDAM, DIEPENBROEKSTRAAT

Auto weg na inbraak

Bij een inbraak in een woning in de nacht van zondag op maandag bleken de autosleutels verdwenen. Ook de auto, een zwarte Volkswagen Golf TDI met kenteken 58-FN-FS, bleek niet meer voor de deur te staan. Men is binnengekomen door het slot van de voordeur te forceren. Vermoedelijk omdat de hond is gaan blaffen is men zonder verdere buit vertrokken.

10:41 29-NOV-04
ZAANDAM, VRIESCHGROENSTRAAT

Hongerige winkeldief

Een 47-jarige Zaandammer is door de politie aangehouden omdat hij verdacht wordt van winkeldiefstal. De man had diverse goederen meegenomen voorbij de kassa zonder af te rekenen. Hij vertelde de agenten bij het verhoor dat hij gestolen had omdat hij honger had. Vermoedelijk had de verdachte heel veel honger want hij had boodschappen ter waarde van E 264,= bij zich. Na verhoor is de man, die al meer is betrapt op winkeldiefstal, heengezonden. De spullen zijn bij de supermarkt gebleven.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-291104

27/28-NOV-04
ZAANSTREEK/ DIVERSE WEGEN

Zes automobilisten met slok op

Afgelopen weekeinde heeft de politie zes drankrijders van de weg gehaald. Het verkeershandhavingsteam heeft in de nacht van zaterdag op zondag in totaal 422 bestuurders gecontroleerd. Daarbij werd tegen vijf automobilisten proces-verbaal opgemaakt. Twee van hen moesten het rijbewijs inleveren omdat ze meer dan tweeëneenhalf keer de limiet hadden overschreden. Een 41-jarige man uit Wormer had de alcohollimiet maar liefst drieëneenhalf keer overschreden. Hij viel door de mand bij een alcoholcontrole op Plein 13 in Wormerveer. Zondagochtend werd op de Thorbeckeweg in Zaandam een 28-jarige Amsterdammer met een even hoog alcoholpromillage (1,8 ?) betrapt. Ook hij kon zijn rijbewijs inleveren. De Amsterdammer was vorig jaar ook al eens aangehouden voor het rijden onder invloed en had toen de EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol in het verkeer) van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) moeten volgen. Op de Peperstraat in Zaandam werd zaterdagavond een 33-jarige man uit Rotterdam aangehouden. De drankrijder had geen geldig rijbewijs en zijn auto was niet verzekerd en ook niet APK gekeurd. Bovendien had de man nog enkele boetes openstaan, goed voor enkele honderden euro's. De overige drankrijders werden op de A8 in Koog aan de Zaan, de Provincialeweg in Krommenie en de Zuiderweg in Wijdewormer aangehouden.


---- --