ATRADIUS

Atradius onthult nieuwe strategie


- Reorganisatie om toename van duurzame en winstgevende groei te realiseren

- Focus op kredietverzekeringsbusiness

- Afstoten van bedrijfsonderdelen zonder kritische massa en / of winstgevendheid

- Versterken van de concurrentiepositie door een significante kostenreductie

- Afvloeiing van 600 medewerkers in twee jaar

Amsterdam, 29 november 2004 - Atradius, een van 's werelds grootste aanbieders van kredietverzekering en creditmanagement, kondigt vandaag zijn ambitieuze nieuwe strategie aan met de nadruk op een blijvende verhoging van de winstgevendheid, duurzame groei in omzet en reductie van de volatiliteit van het resultaat.

De focus ligt op de core business van Atradius; kredietverzekeringen. Deze moet groeien in aantallen klanten, markten en producten. Atradius ziet mogelijkheden voor uitbreiding van kredietverzekering in traditionele markten als Duitsland, Nederland, België, Scandinavië, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Atradius wil ook geografisch uitbreiden in markten als NAFTA, Centraal- en Oost-Europa, China en Zuidoost-Azië en zal zich ook richten op nieuwe klanten in alle drie de segmenten; multinationals, het lokale grootbedrijf en het midden- en klein bedrijf.

Het bedrijf gaat meer maatwerk en aanvullende producten bieden zoals bedrijfskredietinformatie, individuele bedrijvenratings en creditmanagement informatie. Bovendien richt Atradius zich ook op de ontwikkeling van producten in commerciële en politieke risicoverzekering voor grote en complexe transacties.

Atradius blijft een selectieve en zeer gerichte groeistrategie hanteren voor de Inward Reinsurance. Dit geldt ook voor de incasso activiteiten.

Bedrijfsonderdelen of markten waar Atradius geen potentiële kritische massa of winstgevendheid ziet, zullen worden afgestoten. Vrijkomend kapitaal en managementcapaciteit wordt aangewend om te investeren in de groei van kredietverzekering, informatie- en ratingproducten.

Atradius zal niet langer consumer credit en outsourced credit management aanbieden. De garantie activiteiten in Duitsland, Nederland en België worden afgebouwd en het is ook de intentie om factoring af te stoten.

Om zijn concurrentiepositie te versterken en de volatiliteit van het resultaat te verminderen, zal Atradius de komende twee jaar de kostenratio fors reduceren. De kostenreductie zal worden gerealiseerd door herstructurering en stroomlijning van processen en verdergaande automatisering.

De herstructurering, die in de top van de organisatie al heeft plaatsgevonden, zal zich vertalen in een afvloeiing van minimaal 600 medewerkers - circa 15 procent van het totaal aantal arbeidsplaatsen. De eerste stap in dit proces wordt gezet met een Vrijwillige Vertrekregeling voor de grootste landen in december 2004. Gesprekken met de Ondernemingsraden over verdere afvloeiingen in 2005 en 2006 worden direct gestart.

Wilfried Verstraete, CEO van Atradius zegt hierover: 'Na een periode van consolidatie en integratie zijn we nu klaar om onze nieuwe groeistrategie te implementeren die het resultaat is van een weloverwogen, grondige analyse van het hele spectrum van onze business. Ik ben ervan overtuigd dat de strategische keuzes die we hebben gemaakt zullen leiden tot winstgevende groei, hogere winstgevendheid en afnemende winstvolatiliteit. De heroverwogen focus leidt zeker tot een hogere toegevoegde waarde voor onze klanten.'

De aankondiging van de nieuwe strategie valt samen met de afronding van de integratie van de business, financiële en juridische systemen. De interne juridische herstructurering die leidt tot één branchestructuur, met de basis in Nederland en met vestigingen wereldwijd, zal eind 2005 gereed zijn.

Dit alles volgt op een recente kapitaalversterking van Atradius, inclusief een succesvolle plaatsing van een achtergestelde lening van EUR 120 miljoen op de Europese kapitaalmarkten en de uitgave van 6,6 miljoen nieuwe aandelen met een totale waarde van EUR 86,46 miljoen (dit vertegenwoordigt een toename van 13,2 procent van de kapitaalbasis).

De strategie, waaraan het senior management en tal van medewerkers hebben bijgedragen tijdens een allesomvattend business review, wordt volledig ondersteund door de Management Board, de Raad van Toezicht en de aandeelhouders van Atradius.

Over Atradius
Atradius is een van 's werelds grootste kredietverzekeraars met premie inkomsten van circa EUR 1,3 miljard en een mondiaal marktaandeel van 25 procent. Het bedrijf verzekert jaarlijks handel ter waarde van EUR 300 miljard tegen het risico van non-betaling en biedt tal van producten variërend van risico overdracht, financiering en trade receivables management. Met 3600 medewerkers en meer dan 90 kantoren in 40 landen, heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 45 miljoen ondernemingen wereldwijd en geeft 12.000 kredietlimiet beslissingen per dag. Atradius heeft een A-rating van Standard & Poor's (vooruitzicht stabiel) en A2 van Moody's (vooruitzicht stabiel). De belangrijkste aandeelhouders zijn Swiss Re en Deutsche Bank.

Voor meer informatie op 29 en 30 november 2004 kunt u contact opnemen met:
Tel. +31 (0)20 678 7153 of onderstaande mobiele nummers

Marijke van Hooren +31 (0)20 553 2260, mobiel +31 (0)6 53 79 58 67 marijke.vanhooren@atradius.com
Gary Hicks +44 (0)20 7173 3400, mobiel +44 (0)77 6786 5843 gary.hicks@atradius.com

29 nov 04 15:08