Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-183

Den Haag, 29 november 2004

Vier consortia maken kans op pps-contract renovatie Financiën

Deze week hebben de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Financiën vier consortia geselecteerd die kans maken op het contract voor de renovatie van de hoofdzetel van het ministerie van Financiën. Het zijn: Koninklijke BAM-groep, Combinatie Safire, Combinatie Florijn en BM Managers van het bouwproces c.s. Naar verwachting wordt in 2006 met één van deze vier consortia het contract afgesloten. Financiën krijgt daarmee de primeur voor publiek-private samenwerking (pps) bij rijkshuisvesting.

In augustus 2004 was de officiële bekendmaking van de Europese aanbesteding. Er bleken negen consortia belangstelling te hebben voor het project. Op basis van criteria opgesteld door de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Financiën is een keuze gemaakt voor vier consortia. De criteria waren onder andere: referentieprojecten, beroepsbekwaamheid, ervaring en financiële en economische draagkracht.

Met de keuze voor de vier consortia start nog dit jaar de consultatiefase daarna gevolgd door de onderhandelingsfase. Dit alles is naar verwachting eind 2005 afgerond. Uiteindelijk maakt de Rijksgebouwendienst als aanbestedende dienst via een "Best and Final Offer" een definitieve keuze voor één consortium (de gunning). Vervolgens kan in 2006 gestart worden met de renovatie.

De renovatie van het ministerie van Financiën is het eerste project in Nederland waarbij een rijksgebouw in de vorm van publiek-private samenwerking (pps) wordt aanbesteed. De gekozen pps-vorm is DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain en Operate). Bij deze contractvorm worden alle schakels, van ontwerp, bouw, financiering tot en met facilitaire diensten in een geïntegreerd contract aanbesteed. Het contract loopt tot en met 25 jaar na oplevering van de renovatie.