Ingezonden persbericht


Datum: 29 november 2004

TLN benieuwd naar toetsingscriteria nieuwe wetgeving rond ZZP-ers

Op 23 november heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor de nieuwe Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Daarmee wordt de positie van zelfstandige ondernemers versterkt en wordt de rechtszekerheid van opdrachtgevers vergroot. Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft jarenlang aangedrongen op en goede en werkbare regeling en is verheugd over de duidelijkheid die de nieuwe VAR geeft. TLN betreurt het dat de nieuwe toetsingscriteria nog niet bekend zijn. Immers, afhankelijk van deze criteria zal al dan niet tot afgifte van de nieuwe VAR worden overgegaan.

TLN is van mening dat de nieuwe toetsingscriteria voor het aanvragen van de VAR zo snel mogelijk bekend moeten worden gemaakt. Pas dan kan blijken of de nieuwe beoordeling door de belastingdienst naadloos aansluit bij de bestaande praktijk in het vervoer.

TLN adviseert de leden de VAR nu alvast aan te vragen. Het voordeel daarvan is dat men dan te maken heeft met de oude toetsingscriteria van het oude aanvraagformulier terwijl de VAR wel zal vallen onder de nieuwe wet. Bovendien heeft men de VAR dan ook op tijd want er zou wel eens een vertraging kunnen ontstaan als gevolg van de nieuwe toetsingsprocedure. TLN adviseert opdrachtgevers kopieën te vragen van het identiteitsbewijs van de ingezette zelfstandigen. De duidelijkheid en rechtszekerheid van de nieuwe regeling geldt namelijk alleen als er een kopie is van het id-bewijs. Afwijkend is verder nog dat de geldigheidsduur van de nieuwe VAR beperkt wordt tot één kalenderjaar in plaats van twee jaar.

Een eerdere stemming over het wetsvoorstel werd uitgesteld vanwege een amendement dat door de Kamer werd aangenomen en waar minister De Geus nog overleg over wilde voeren. Inmiddels is er een compromis gesloten voor opdrachten die over een kalenderjaar heenlopen. Bij een tijdige aanvraag kan er in ieder kalenderjaar voor 1 november een beschikking zijn over de VAR voor het volgende jaar. Derhalve vindt een voortzetting van de rechtsgevolgen van een VAR alleen toepassing wanneer de opdracht voor 1 november wordt overeengekomen en er geen VAR zonder uitgebreide rechtsgevolgen is verstrekt.

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Rick Ohm, 079-3636115