Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Bouwwerkgevers willen serieus CAO-overleg

29 november 2004 - De werkgevers in de bouw zijn graag bereid de onderhandelingen met de vakbonden over een nieuwe CAO te hervatten, mits de vakbonden serieus over belangrijke themas willen praten. Zij dringen er bij de bonden op aan geen acties in de bedrijfstak te voeren die kunnen leiden tot afbraak van de werkgelegenheid in de bouw.
Dat schrijven zij vandaag in een brief aan de voorzitter van de werknemersdelegatie, FNV-bestuurder Kerstens, in een reactie op de aankondiging door de bonden van acties.

Hoewel de formele onderhandelingen op 2 april jl. zijn gestaakt, hebben werkgevers het overleg in de afgelopen maanden niet geschuwd. Dit hebben wij u meermalen kenbaar gemaakt, aldus de brief. De werkgevers hebben daarbij aangegeven welke themas er wat hen betreft op de agenda zouden moeten komen: het arbeidsduurmodel, het vakantiefonds, de reisuren, gelijke premieverdeling bij de pensioenen, prikkels om ziekteverzuim tegen te gaan, alternatieven voor VUT en vroegpensioen en premie- en indexatiebeleid voor het bedrijfstakpensioenfonds. Wij vragen u na te denken over een verantwoorde manier om tot een evenwichtig arbeidsvoorwaardenpakket voor de werknemers in de bouw te komen, aldus de werkgevers.

Ten aanzien van het onderwerp vroegpensioen en VUT verwerpen de werkgevers de suggestie van de bonden daarover niet te willen praten. Voordat hierover van gedachten kan worden gewisseld, moeten de consequenties goed in beeld zijn. Hierbij moet worden bedacht dat het bereikte Sociaal Akkoord formeel nog door partijen en dus ook uw achterban moet worden goedgekeurd. Daarnaast worden op dit moment in opdracht van het paritaire bestuur Bpf Bouw berekeningen gemaakt over de gevolgen van het Sociaal Akkoord. De inhoud van het Akkoord is dermate ingewikkeld dat afspraken hierover op een zorgvuldige manier tot stand moeten komen. Wanneer u serieus over de genoemde themas wilt praten en de consequenties van het Sociaal Akkoord helder zijn, zijn werkgevers graag bereid weer aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Wat ons betreft zijn de bonden dus aan zet om het overleg op gang te helpen.

In hun brief stellen de werkgevers dat de bedrijfstak een belangrijke impuls nodig heeft om de continuïteit van veel bedrijven te kunnen waarborgen. Wij dringen met klem aan om afstand te nemen van heilige huisjes en verworven rechten als deze de vooruitgang in de bedrijfstak tegenhouden. Het is voor alle partijen zaak om naar de toekomst te blijven kijken en samen op te treden tegen bedreigingen die zich in de bedrijfstak voordoen. Acties en stakingen passen wat ons betreft niet in dit beeld, aldus de brief, ondertekend door de leider van de werkgeversdelegatie, Bertil Bolwijn.

Bron
AVBB