DE NEDERLANDSE WOONBOND

Woonbond start campagne Huuraftrek

De Nederlandse Woonbond roept huurders op Huuraftrek te vragen bij de belastingdienst. Met de actie voor Huuraftrek wil de Woonbond de aandacht vestigen op de ongelijke behandeling van huurders en eigenaar-bewoners. 'Daar moet hoognodig een einde aan komen', aldus Woonbonddirecteur Maria van Veen. De Woonbond vindt het zeer onrechtvaardig dat er geen huuraftrek bestaat, terwijl de hypotheekrenteaftrek voor eigenaar-bewoners een aanzienlijk deel van hun woonlasten compenseert. Huurders betaalden in 2002 gemiddeld al 23,9 procent van hun netto-inkomen aan huur. Dat percentage ligt nu al hoger maar als de plannen van Dekker doorgaan, zullen huurders met een middeninkomen binnenkort eenderde van hun inkomen kwijt zijn aan de huur. De Woonbond vindt een percentage van 17 procent het maximum.

Huurders die huuraftrek willen aanvragen kunnen bij de Woonbond een H-formulier opvragen. De bedoeling is dat men dit formulier inlevert bij de Belastingdienst. Om te voorkomen dat de aanvragen in de prullenbak belanden, is het belangrijk het formulier aan te bieden met een brief, waarin de belastingdienst expliciet wordt gevraagd het formulier in behandeling te nemen.

Het startsein voor de campagne werd gegeven tijdens de landelijke manifestatie 'Houd huren betaalbaar' op 27 november en loopt door in 2005. Het doel is om de ongelijke behandeling van kopers en huurders op de politieke agenda te krijgen waardoor bij de Miljoenennota 2005 een eerste stap in het verkleinen van deze ongelijkheid wordt gezet.

Naast deze landelijke actie voor huuraftrek blijft de Woonbond uiteraard druk uitoefenen op de Tweede Kamer om de plannen van minister Dekker voor het nieuwe huurbeleid drastisch te wijzigen. De meest ingrijpende maatregel is het liberaliseren van de huur van één op de vier huurwoningen (vanaf 2006). Zo'n 650.000 huurders moeten een markthuur gaan betalen voor hun woning. Daarnaast wil Dekker dat de jaarlijkse huurverhoging een aantal procenten hoger wordt dan de afgelopen jaren en stelt zij voor de huur van woningen op gewilde locaties nog eens extra op te trekken. Als tegenprestatie voor de ruimte om hun huurinkomsten te vergroten, moeten die verhuurders gaan meebetalen aan de huursubsidie-uitgaven van het rijk en investeren in nieuwbouwwoningen. De Woonbond verwacht dat verhuurders deze kosten doorberekenen aan de huurders die geen huursubsidie ontvangen, dus de huurders met een middeninkomen. Zij krijgen te maken met fors hogere huren.

U04.906
Amsterdam, 29 november 2004