Gemeente Papendrecht

Gemeente rondt onderhandelingen over nieuw winkelcentrum De Meent af

De gemeente en projectontwikkelaar Next Real Estate B.V. hebben de onderhandelingen over het nieuwe winkelcentrum De Meent afgerond. Het resultaat van de onderhandelingen is meer dan een halvering van de gemeentelijke bijdrage voor deelplan De Meent, waarbij het hoge kwaliteitsniveau gehandhaafd blijft. Het college is akkoord gegaan met dit onderhandelingsresultaat en heeft besloten een concept-realisatieovereenkomst aan te gaan met de projectontwikkelaar. Het is nu aan de raad wensen en bedenkingen kenbaar te maken ten aanzien deze realisatieovereenkomst en de voorgestelde cv/bv-constructie voor de financiering van het project. Dit vindt plaats in de vergadering van de themacommissie centrum van donderdag 2 december a.s. en de raadsvergadering van donderdag 16 december. Nadat de raad zich heeft uitgesproken en de provincie Zuid-Holland haar definitieve goedkeuring heeft gegeven aan de financieringsconstructie, kunnen de contracten getekend worden. Het streven is nog dit jaar tot ondertekening over te gaan.

Heronderhandelingen

In juli 2001 heeft de gemeente een deelplanovereenkomst gesloten met Van der Vorm Vastgoed B.V. voor de verdere uitwerking van het deelplan De Meent. De contouren van de plannen lagen vast in het Masterplan. Gaandeweg deden zich nieuwe ontwikkelingen voor, die reden waren voor heronderhandeling. De belangrijkste waren: het grotere aantal woningen (mede op verzoek van de raad), een kleiner winkeloppervlak, ontwikkelingen in de huurprijzen voor de winkels en uitbreiding van het plan met deelgebied Oude Veer. Tijdens de ontwerpfase bleek dat het bouwtechnisch verstandiger was om het nieuwe winkelcentrum en de bebouwing aan het Oude Veer in één plan onder te brengen, vanwege de aansluiting van beide parkeergarages.

De gemeente heeft de onderhandelingen gevoerd met Next Real Estate B.V. Next Real Estate B.V. is een Papendrechtse ontwikkelaar die in 2003 de ontwikkelrechten van het nieuwe winkelcentrum heeft overgenomen van Van der Vorm Vastgoed B.V.

Definitief plan

Het nieuwe winkelcentrum zal bestaan uit een parkeergarage met 560 parkeerplaatsen. Hierin zijn ook de plaatsen onder het Oude Veer begrepen. Op de parkeergarage komen twee winkellagen met in totaal ruim 19.000 m2 winkeloppervlak. Boven de winkels komen 140 appartementen en twee bedrijfsunits. Het plan voorziet in zowel koop- als huurappartementen. De woningen worden in februari 2005 op de markt gebracht. In vergelijking met de oorspronkelijke plannen worden er 40 parkeerplaatsen en 25 woningen meer gerealiseerd, terwijl het winkeloppervlak ca. 1.000 m2 minder is geworden. Het deel Oude Veer bestaat uit 7 woningen boven 800 m2 winkels.

Ecokids maken Stellingmolen schoon Zon twintig Ecokids houden zaterdag 27 november - gewapend met grijpers, handschoenen en vuilniszakken - een schoonmaakactie in de Stellingmolen. De wethouders Vogel en De Looff geven om 10.00 uur op de parkeerplaats bij De Spil het startsein. Bewoners van de Stellingmolen zijn van harte uitgenodigd de kids een handje mee te helpen bij het verwijderen van zwerfvuil. Bewoners, Ecokids en gemeente hopen dat de deelnemers zich door deze actie meer bewust worden van het feit dat het achterlaten van rommel leidt tot overlast en ergernis in straten en buurten.

Stichting Ecokids Nederland zet zich in om kinderen van acht tot en met twaalf jaar op een creatieve manier bij natuur en milieu in de omgeving te betrekken. Het clubhuis van de Ecokids afdeling Papendrecht is te vinden in het Educatief Centrum van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht, nabij Wijngaarden. Om de drie weken is er op zaterdagochtend tussen 10.00 en
12.00 uur een bijeenkomst. In en om het Alblasserbos wordt dan een activiteit met en in de natuur gehouden.

Voor meer informatie over Ecokids Papendrecht: Ruth van Stam, coördinator jeugd, tel. 078-6153701. Het centrum is verder telefonisch bereikbaar op woensdagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, tel. 0184-412618. Meer algemene informatie over de ECOKIDS is te vinden via de website www.ecokids.nl

Nieuwe gemeentegids in de bus

Vanaf dinsdag 30 november wordt de nieuwe gemeentegids van Papendrecht huis-aan-huis bezorgd. De gids is in opdracht van de gemeente opnieuw verzorgd door uitgeverij City & Tourist Promotions uit Kaatsheuvel.

De gemeentegids bevat informatie over de gemeente, bedrijven, stichtingen en organisaties in Papendrecht en andere, voor Papendrechters relevante organisaties. De gids wordt jaarlijks geactualiseerd en in een oplage van ca. 15.000 exemplaren in de gemeente verspreid.

De gemeente is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud, de uitgever voor de advertentiepagina's. De kosten van de jaarlijkse uitgave worden gedekt door de advertentie-inkomsten.

Turbo opleiding zwemdiploma in De Hooght

In de kerstvakantie 2004 wordt in zwembad de Hooght een zogenaamde turbocursus voor het zwemdiploma A gegeven. De cursus is bestemd voor kinderen vanaf vijf jaar die kunnen drijven. De cursusduur bedraagt tien dagen waarop 3,5 uur lesgegeven wordt per dag. In heerlijk water van 30 graden is plaats voor vijftien deelnemende kinderen.

De cursus start maandag 27 december en duurt tot en met het afzwemmen op vrijdag 7 januari 2005. Mochten deelnemers nog onvoldoende geprepareerd zijn om af te zwemmen, dan stromen zij door naar de reguliere zwemlessen (waarvoor dan geen vergoeding meer verschuldigd is).

De zwemtijden zijn dagelijks van 09.00 uur tot 12.30 uur, uitgezonderd 4 januari; dan wordt van 14.00 tot 17.30 uur gezwommen. Iedere les bevat een half uur rust, waarin de kinderen een drankje en hun eventuele begeleiders koffie of thee krijgen.

Kosten voor deze turbocursus zijn 325,00 euro per persoon, inclusief consumpties en diploma. Meer informatie: zwembad de Hooght, Lange Tiendweg 12, tel. 078 6151436.

Jeugdzorg in Papendrecht

Papendrechtse ouders hebben behoefte aan een punt waar ze terecht kunnen met vragen over opvoeding. Dat is één van de conclusies van het onderzoek naar de stand van zaken op het gebied van jeugdzorg dat de gemeente Papendrecht liet uitvoeren.

Op landelijk niveau vraagt signalering van problemen en de samenwerking tussen de verschillende organisaties verbetering. In Papendrecht is dat niet anders. Ook dat bleek uit het onderzoek. Met het onderzoek wil de gemeente - vooruitlopend op de nieuwe Wet op de Jeugdzorg die 1 januari 2005 in werking treedt achterhalen waar in Papendrecht extra inzet nodig is op het gebied van jeugdzorg.

De gemeente neemt maatregelen ter versterking van de kwaliteit van de jeugdzorg op lokaal niveau. De gemeente kan dat niet alleen. Daarom wil zij in een convenant afspraken vastleggen met de provincie om in de periode van 2005 tot 2007 een aantal concrete zaken in te vullen.

Het brede terrein van jeugdzorg strekt zich uit van het consultatiebureau tot een justitiële jeugdinrichting. Zowel gemeente als Bureau Jeugdzorg (gefinancierd door de provincie) zijn voor een deel van de keten verantwoordelijk; de gemeente onder meer voor het goed functioneren van voorzieningen die zich richten op eenvoudige vragen en problemen. Bijvoorbeeld het consultatiebureau, het peuterspeelzaalwerk, onderwijs en maatschappelijk werk. De lokale voorzieningen hebben als taak zoveel mogelijk te voorkomen dat gesignaleerde problemen verergeren en dat de zware zorg moet worden ingeschakeld.