Ingezonden persbericht


Haarlem, 29 november 2004

Persbericht

Besparing van honderden miljoen euro's op ziektekostenpremies mogelijk

ZIEKTEKOSTENPREMIES IN 2005 MET 8% OMHOOG

De premies voor particuliere ziektekostenverzekeringen zullen volgend jaar met ongeveer gemiddeld 8% stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke website www.verzekeringssite.nl. Verzekeringssite heeft voor een representa- tieve groep huishoudens de premies van alle ziektekostenverzekeraars* voor 2004 en 2005 met elkaar vergeleken. De stijging is hoger dan de 4% stijging die het ministerie van Volksgezondheid had voorspeld. Volgens Zorgverzekeraars Nederland ligt de kostenstijging voor 2005 tussen de 8 en 13 procent.

Naast de premiestijging van de maatschappijen gaan ook de wettelijke bijdragen omhoog. De Mooz-bijdrage voor volwassenen stijgt met 8% naar E 129,60 per jaar. De bijdrage voor WTZ-pooling voor volwassenen stijgt met bijna 3% naar E 404,40 per jaar.

Ziektekostenverzekering kan goedkoper
Uit eerdere onderzoeken van Verzekeringssite blijkt dat particulier verzekerden jaarlijks honderden miljoenen euro's kunnen besparen door te kiezen voor een particuliere ziektekostenverzekering met een gelijkwaardige dekking tegen een lagere premie.

Overstappen naar andere verzekering
Diverse verzekeraars moeten hun verzekerden nog inlichten over de premiestijging. Vanwege de algemene stijging van de premies kunnen de meeste verzekerden zonder opzegtermijn per 1 januari wisselen van verzekeraar. Afhankelijk van de verzekeraar hebben ze hier tot half of eind januari de tijd voor. Het is verstandig om de oude verzekering pas op te zeggen als men door de nieuwe verzekeraar geaccepteerd is.

Verzekeringssite
Verzekeringssite maakt het kiezen van verzekeringen makkelijker door bijna alle verzekeraars te vergelijken. Verzekeringssite is onafhankelijk, heeft geen banden met verzekeraars en sluit zelf geen verzekeringen. In een vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond naar ziektekostenverzekeringen kreeg de Verzekeringssite de hoogste beoordeling: goed/zeer goed. Veel direct writers en ongeveer 150 tussenpersonen werken met Verzekeringssite samen. Verzekeringssite krijgt haar inkomsten uit het doorsturen van offerte-aanvragen. De Verzekeringssite is volledig eigendom van en gefinancierd door de oprichters.


* voor zover de nieuwe premies tijdens het onderzoek bekend waren
---