Protestantse Kerk in Nederland


Raad van Kerken: kansen genoeg voor samenleving waar iedereen zich thuisvoelt

(29-11-2004) Veel mensen willen zich inzetten voor een samenleving waarin iedereen zich thuisvoelt. De overheid zou er temidden van de huidige spanningen
- goed aan doen van die bereidheid gebruik te maken. In deze woorden liet de voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland, dr. Ton van Eijk, zich op 29 november uit in een ontmoeting met de voorzitter van de Tweede Kamer, drs. Frans Weisglas.

Van Eijk bood namens een delegatie van de Raad van Kerken de kamervoorzitter een rapportage aan over de zogenoemde Luisterlijn die de Raad van Kerken in de week van 15 november had ingesteld. Bij de telefonische luisterlijn kon iedereen terecht die zich na de moord op Theo van Gogh bezorgd, angstig of boos voelde. Een team van christenen en moslims heeft in deze vier dagen ongeveer 240 bellers te woord gestaan. De luisterlijn werd gefaciliteerd door Protestantse Kerk in Nederland.

Angst en machteloosheid
Uit de rapportage die aan de kamervoorzitter ter beschikking is gesteld, blijkt dat met name gevoelens van bezorgdheid, angst en machteloosheid sterk leven. Verschillende bellers gaven aan de samenleving als onsamenhangend en chaotisch te ervaren en zich niet gehoord te voelen door politiek en overheid. Aan de andere kant bleken veel bellers bereid zich in te zetten voor een samenleving waar ieder zich thuis mag voelen. Op grond daarvan kan de overheid ervan uitgaan dat er behalve een beweging van polarisatie ook voldoende goodwill is in de samenleving en dat er mensen van goede wil zijn. Juist deze bereidheid kan voor de overheid een handvat betekenen om de huidige gevoelens van onzekerheid en machteloosheid het hoofd te bieden, aldus Raadsvoorzitter Van Eijk.

Kamervoorzitter Weisglas sprak zijn waardering ervoor uit dat de Raad van Kerken als luisterend oor wil dienen voor zorgen in de samenleving. Hij gaf daarbij ook aan het belangrijk te vinden dat het initiatief van de luisterlijn gedragen werd door christenen en moslims gezamenlijk.