CDA

CDA
29-11-04
Verburg: Levensloopregeling voor flexibel verlof

Vorige week is in de Tweede Kamer gesproken over de introductie van de levensloopregeling.

Nadat het kabinet eerder met sociale partners overeenstemming bereikte over het uitbreiden van deze regeling ging ook de Kamer akkoord met het levensloopsparen. Tweede Kamerlid Gerda Verburg sprak na het debat haar tevredenheid erover uit dat de lang door het CDA gekoesterde wens hiermee nu echt handen en voeten krijgt. Verburg: De levensloopregeling biedt vanaf begin 2006 aan iedereen de mogelijkheden om individueel te sparen voor flexibel in te zetten verlof, op die momenten dat dit nodig is. Mensen kunnen daarmee hun eigen afwegingen maken, wanneer ze tijd en geld nodig hebben voor bijvoorbeeld hun gezin, zorgverlof of omscholing. Tijdens het debat heeft Verburg wel op een aantal punten gepleit voor verdere verbetering van de kabinetsplannen.

Het CDA heeft voorgesteld om het mogelijk te maken voor oudere werknemers die voor een minder zware functie kiezen om hun gespaarde levenslooptegoed te kunnen aanspreken als aanvulling van hun inkomen. Daarnaast is geregeld dat werknemers die in de bijstand komen niet eerst worden gedwongen hun verlofspaarpot op te maken, voordat ze een uitkering kunnen ontvangen. Verder is van het kabinet gevraagd om te komen tot een aparte levensloopregeling voor zelfstandigen.

De invulling zoals kabinet en Kamer aan de levensloopregeling hebben gegeven, maakt het tot een ruime regeling. Het is nu ook aan werkgevers en werknemers om te bekijken hoe zij afspraken kunnen maken om per sector de regeling nog verder op te plussen, aldus Verburg.