CDA

CDA
29-11-04
Kortenhorst: Effectieve krijgsmacht vraagt om keuzes

Vorige week sprak de Tweede Kamer met Minister Kamp van Defensie over de begroting. Tijdens deze begrotingsbehandeling gaf woordvoerder Kortenhorst aan dat visie op het te voeren beleid nadere onderbouwing behoeft.

Kortenhorst: De Nederlandse krijgsmacht anno nu dóet er toe. Door de dingen die ze dóet. Alleen al de laatste jaren is er een lange lijst van inzetten van Nederlandse mannen en vrouwen, die met risico voor hun eigen leven maken dat ándere mensen op deze wereld weer toekomst hebben. Die mensen verdienen alle respect. En dat wordt te weinig gezegd.

Met het krappe defensiebudget is het erg belangrijk dat de juiste keuzes worden gemaakt. Alleen op die manier kan Defensie zijn steentje blijven bijdragen aan het brengen van vrede en stabiliteit. In haar visievorming op defensie denkt het CDA in twee stappen naar die keuzes. Eén: wat zijn de ontwikkelingen in de wereld- en lokale dreigingen en taakgebieden? Twéé: welke rol wil Néderland dan in die ontwikkelingen spelen, mede ten opzichte van de rol/specialismen van ánderen?

Kortenhorst:Het veranderende dreigingspectrum speelt ook, letterlijk, dicht bij huis, aan de kust en binnen onze open, kwetsbare samenleving. Hiertegen heeft de krijgsmacht, zowel in bescherming ertegen als in het opvangen van de gevolgen, een expliciete taak. Smokkel van drugs en terrorismedreiging zijn geen ficties, maar erkend toenemende risicos. Dreigingen die toenemen aan de kust vragen toenemende aanwezigheid bíj die kust; met toenemend vermogen daar te kunnen ingrijpen. Zeker voor een marine die opgebouwd werd voor onderzeebootbestrijding vraagt dat nieuwe visie en keuzes. Het is daarom dat het CDA een motie indiende die de minister verzocht na te gaan of het mogelijk is om in de toekomst over te gaan tot de aanschaf van een aantal patrouilleschepen. Kamp zegde toe deze mogelijkheid te gaan onderzoeken.

Daarnaast werd gesproken over vliegveld De Kooij in Den Helder. Kortenhorst complimenteerde de bewindspersonen dat vliegveld Den Helder open kan blijven op een financieel gezonde basis. Wel sprak hij zijn zorg uit over de ontwikkelingen rondom het mogelijk verdwijnen van de waterpolitie van Den Helder. Een marine hoofdstad zonder waterpolitie kan ik mij niet voorstellen, aldus Kortenhorst.

Tot slot bracht het CDA de vorig jaar ingediende motie over vliegveld Twente in herinnering. Er werd onder andere gesproken over het openhouden van het vliegveld als burgervliegveld. De minister rapporteerde over het onderzoek en gaf aan de Kamer hierover nog nader te informeren.