Groen!

Brussel, 29 november 2004

Groen! wil goedkopere maar vooral minder pillen

Groen! schaart zich achter het voorstel om geneesmiddelen goedkoper te maken via een door de overheid georganiseerde openbare aanbesteding waarbij enkel nog die medicijnen worden terugbetaald met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit "kiwi-model" heeft intussen de steun van SP.A, VLD en CD&V. Groen! wil echter dat tegelijkertijd ook de overconsumptie van geneesmiddelen wordt aangepakt. Dat kan volgens Groen! door meer nadruk te leggen op de eerstelijnsgezondheidszorg, in het bijzonder de huisartsen. "De goedkoopste pil tegen een dure gezondheidszorg is de pil die niet wordt voorgeschreven," stelt Groen!-voorzitter Vera Dua. Dua steunt alvast dokter Dirk Van Duppen tegen de aanval van de Orde van Geneesheren. Dokter Van Duppen moet zich vanavond voor de Orde verantwoorden over uitspraken rond de promotiepraktijken van de farma-industrie.

"We zijn steeds zieker en toch leven we langer," vat Groen!-voorzitter Vera Dua de overconsumptie van geneesmiddelen samen. De Belg gebruikt dubbel zoveel pillen als in sommige buurlanden. Het enorme tekort in de ziekteverzekering bestrijden via goedkopere pillen helpt pas wanneer ook de overconsumptie van pillen wordt aangepakt, stelt Dua. "De prijs van de geneesmiddelen moet omlaag. Maar tegelijkertijd moet ook het gebruik van pillen naar omlaag. Belgen zijn fervente pillenslikkers. Allerhande promotiecampagnes van de farmaceutische industrie drijven de consumptie van geneesmiddelen op. Maar ook de sterke vraag van patiënten én het daarop inspelende voorschrijfgedrag van artsen stimuleert de overconsumptie. Ook die overconsumptie moet je aanpakken. Je kan een probleem niet uit de wereld helpen door voor een deel van het probleem een oplossing te zoeken."

Groen! wil dan ook dat mét de speurtocht naar goedkope pillen iets wordt gedaan aan het overmatige voorschrijfgedrag van sommige artsen. "De eerstelijnsgezondheidszorg - zeg maar de huisartsen - moet betrokken worden bij het effectief bestrijden van de overconsumptie van medicijnen. Goedkopere pillen mogen er niet toe leiden dat er nog meer pillen - denk maar aan antibiotica - geslikt worden. Huisartsen en apothekers worden vandaag door de farmaceutische industrie verplicht om in de eerste plaats "verkopers" te zijn eerder dan "zorgverstrekkers". De overheid moet die spiraal doorbreken. Pillen aan de laagst mogelijke prijs op de markt brengen, is een must. Zorgen dat die pillen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt ook. Enkel op die manier kan de patiënt worden behoed voor overconsumptie."

Groen! is dan ook solidair met dokter Dirk Van Duppen. Van Duppen moet zich vanavond verantwoorden voor de Orde van Geneesheren omdat hij zes maanden geleden in een televisieprogramma de promotiepraktijken van de farma-industrie hekelde. Van Duppen gaf toen het voorbeeld van een farmaceutisch bedrijf dat artsen uitnodigde op een etentje met foie gras met de bedoeling een cholesterolverlager te promoten.