GroenLinks

GroenLinks wil actie Donner bij hongerstakende gevangene

26 november 2004

Europarlementslid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks in het Europees Parlement vroeg justitieminister Donner om snelle actie voor de Britse gevangene Kevin Sweeney, die momenteel in hongerstaking is in de gevangenis van Vught.

Volgens de Britse organisatie Fair Trials Abroad, die zich inzet voor veroordeelden, heeft de in Nederland woonachtige Brit Sweeney geen eerlijk proces gehad. Buitenweg wil geen uitspraak doen over de juridische inhoud. "Ik wil een goede behandeling. Ik ga niet over schuld en onschuld. Maar het is een rare zaak. Het lijkt wel alsof de gevangenisautoriteiten op elke mogelijke manier obstructie willen plegen. Tal van elementaire rechten zijn hem ontzegd.''

Sweeney heeft volgens sympathisanten mogelijk nog maar enkele dagen te leven. Ook Buitenweg is ernstig bezorgd over de gezondheidssituatie van Sweeney. Bij een bezoek van Donner aan de justitiecommissie donderdag 25 november in het Europees Parlement vroeg zij hem, gezien de haast die gemoeid is, zich in te zetten voor deze zaak. In reactie gaf Donner helaas aan zich niet persoonlijk met deze zaak te willen bemoeien.

Link:


- Brit in Haagse gevangenis, twijfel over proces

«