Gemeente Maastricht

Burgemeester Leers aanvaardt Machiavelliprijs

Machiavelliprijs 2004 voor Burgemeester Leers van Maastricht

Machiavellivoorzitter Marja Wagenaar reikte maandag de prijs voor 2004 uit aan de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers. De prijs wordt verleend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van overheidscommunicatie. Eerdere prijswinnaars waren onder andere De Stemwijzer (2003), burgemeester Opstelten van Rotterdam (2002), de Belastingdienst, Loesje en de vier hoofdcommissarissen van de grote steden.

De jury heeft er voor gekozen in de huidige onzekere tijden de Machiavelliprijs 2004 toe te kennen aan een gezagsdrager die hardnekkig leiderschap vertoont. Zij meent dat burgemeester Leers met zijn optreden in de loop van 2004 het rolmodel is geworden van de burgemeester van de toekomst. Hij is het type bestuurder die door zijn optreden met doelgerichte onverzettelijkheid de openbare orde en veiligheid dient. De jury besluit: 'Burgemeester Gerd Leers van Maastricht toont lokaal leiderschap met grote nationale uitstraling.'

De Stichting Machiavelli stelt zich ten doel de overheidscommunicatie te bevorderen.

Dankwoord bij het aanvaarden van de Machiavelli-prijs

Maandag 29 november 2004

"Ik zou er blij om zijn dat Geert Wilders doodgaat, ja. Maar ik hoop niet dat een moslim hem vermoordt."

Deze uitspraak, van Abdul-Jabbar van de Ven, die zoveel ophef heeft doen ontstaan, is niet de eerste in zijn soort.

"Het zou mooi zijn om Paul Cliteur onder een tram te zien verdwijnen." Piet Grijs, 2003

en ...

"Als iemand kanker verdient is 't Paul Rosenmöller, de hopman van politiek correct Nederland. Mogen de cellen in zijn hoofd zich tot een juichende tumor vormen. Laat ons pissen en dansen op zijn graf." Theo van Gogh, 2001

Ook Machiavelli kon er wat van: "Wie zijn macht wil versterken, moet de familie van de vroegere heerser uitroeien. (...) Want iemand die licht wordt aangepakt wreekt zich, terwijl iemand die zwaar geweld wordt aangedaan, zich niet meer kan wreken."

Welk citaat is het meest haatdragend, zet het meest aan tot geweld? Wie van de vier moet door Donner voor de rechter worden gesleept, voor zover dit nog mogelijk is?

Dames en heren,

Het gaat er niet zozeer om wát er gezegd wordt, maar door wie, op welk tijdstip, onder welke omstandigheden. Abdul-Jabbar moet worden aangepakt, vinden alle politiek leiders en 1 politiek aanvoerder, maar bij Theo en Piet haalden we onze schouders op. En dus is communicatie een ragfijn spel van elementen van tijd, plaats en persoon.

Ook ik ben een kind van mijn tijd. Ik zeg wat ik doe, en ik doe wat ik zeg.

Maar ik kán alleen maar doen wat ik zeg, en zeggen wat ik doe, omdat de Maastrichtse burgers dat in deze tijd van mij verwachten; de pers het van mij accepteert en onze ambtenaren beseffen dat de bakens verzet moeten worden.

Mij past dus enige bescheidenheid.
Maar nu even niet, want ik ben natuurlijk apentrots op deze prijs.

Besturen doe je met taal, doe je met beelden, doe je met communicatie.

En het is dan ook een enorme eer om 's lands meest prestigieuze communicatieprijs te mogen ontvangen als aanmoediging voor de wijze waarop wij in Maastricht invulling geven aan het het burgemeesterschap-nieuwe-stijl.

Wíj, dat zijn:
onze burgers die geen genoegen nemen met alleen een passieve, door hun volksvertegenwoordigers ingevulde, representatieve rol maar een eigen actieve positie opeisen,

Onze wethouders en Raad, die samen met mij proberen die tijdsgeest aan te voelen en met daden te dienen;

Onze ambtenaren die de `doelgerichte onverzettelijkheid' waarvoor de jury mij lof toezwaait, mogelijk maken met hun voorbereidingen en adviezen, in een cultuur waarin het machtswoord gelukkig niet de argumenten overschreeuwt.

En tenslotte natuurlijk ook mijn vrouw en kinderen die de tegenreacties die ik oproep ook voelen, maar die mij onverdroten blijven steunen in de ingeslagen weg.

Ik prijs mij daar zeer gelukkig mee, want zonder die steun is het niet vol te houden.

Tenslotte.... Machiavelli zei al: niet de titels maken de man beroemd, maar de man de titels.

Uw prijs verplicht mij dus door te gaan op de ingeslagen weg. Dank u voor deze inspirerende aanmoediging!