AutoRai

30-11-2004

Ford left Gardemeister vast voor het WRC Rallyseizoen 2005

De Finse rallyrijder Toni Gardemeister heeft een eenjarig contract getekend om voor Ford Motor Company volgend jaar aan te treden in het FIA Wereld Rally Kampioenschap.

Hij zal tijdens alle 16 kampioenschapsrallies een Ford Focus RS World Rally Car besturen van het Blue Oval team dat als tweede is geëindigd in het kampioenschap 2004. Gardemeister (29) is uiterst ervaren op het WK-niveau; hij is sinds zijn debuut in Finland in 1996 in maar liefst zeventig WK-rallies aan de start verschenen. Hij zal worden genavigeerd door zijn landgenoot Jakke Honkanen, die de langdurige partner van Gardemeister, Paavo Lukander, zal opvolgen.

Gardemeister is in het WK uitgekomen voor de officiële fabrieksteams van Seat en Skoda en hij hielp Seat het tweeliter Wereld Kampioenschap voor merken te winnen. Zijn beste resultaat tot nu toe is de derde plaats in 1999 in de Rally New Zealand, een opmerkelijk resultaat omdat het de eerste keer was dat hij in een World Rally Car reed. "Toni heeft een reputatie opgebouwd als een snelle en uiterst consistente rijder," verklaarde team director Malcolm Wilson. "Hij heeft veel ervaring opgedaan in het WK met een tweewielaangedreven auto in de 2-liter categorie voordat hij in 2000 doorstootte naar zijn eerste volledige seizoen in een World Rally Car. Nu is hij klaargestoomd om deel uit te maken van een topteam en ik ben vol vertrouwen dat hij voor ons volgend jaar een prima job zal doen. "Toni heeft een aanzienlijke ervaring in bijna alle WRC rallies en zijn kwaliteiten achter het stuur zullen de overstap naar de Focus RS WRC gemakkelijk maken," vult Wilson aan.
Gardemeister zal de komende week al beginnen me ttesteninZweden.Hij zal een dag gebruiken om zich vertrouwd te maken met de Focus RS WRC waarna de bandentests met Michelin zullen beginnen.

Het seizoen 2005 zal het laatste zijn voor het huidige Focus RS WRC model. De nieuwe generatie Focus RS WRC wordt momenteel ontwikkeld door Wilson's M-Sport bedrijf, dat voor Ford het officiële rally programma afwerkt. De nieuwe Focus zal in 2006 zijn opwachting in het kampioenschap maken.
Paula Vermin: De onderhandelingen om de overeenkomst af te sluiten met de teamgenoot van Gardemeister voor 2005 zijn nog steeds gaande en de aankondiging daarover zal binnenkort worden gedaan.