Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 29 november 2004

Onderzoek Nationale Recherche naar invoer cocaïne

In een onderzoek naar de invoer van cocaïne heeft de Nationale Recherche zeven verdachten aangehouden en in Gorinchem 70 kilo cocaïne onderschept.

De drugs waren verborgen in fundamenten voor grafkelders en afkomstig uit Mexico.

70 kilo cocaïne onderschept in Gorinchem (1) Vanuit Mexico was de lading eerst vervoerd naar Houston en verder per vliegtuig naar Luxemburg. Vanuit Luxemburg ging de zending over de weg naar Schiphol. De Nationale Recherche was door de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte gebracht van het vermoedelijke drugstransport.

In opdracht van het Landelijk Parket hield de Nationale Recherche vorige week woensdagavond in Gorinchem zes verdachten aan in een loods van een steenhouwerij. De verdachten zijn drie Nederlanders (63, 50 en 44 jaar), twee Mexicanen en een Colombiaan.

De rechercheurs troffen in de loods acht rubberen zuilen aan met stalen kern waarin de drugs waren verpakt. Bij de doorzoeking van het bedrijf en de woning van de ondernemer legden de rechercheurs beslag op documenten. De politie hield zaterdag nog een zevende verdachte aan. Het gaat om de in België woonachtige 60-jarige broer van een van de Nederlandse verdachten.

70 kilo cocaïne onderschept in Gorinchem (2) Het onderzoek door de Nationale Recherche richt zich ook op mogelijke drie eerdere partijen cocaïne die door deze verdachten zouden zijn ingevoerd. Zes verdachten zijn vrijdag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor tien dagen in bewaring gesteld. De zevende verdachte wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.