Milieukeur

30/11/2004

VAN DER VALK HOTEL ASSEN BEHAALT ALS EERSTE MILIEUKEUR VOOR HOTELS

Van der Valk Hotel Assen heeft in november 2004 als eerste hotel in Nederland Milieukeur behaald.
Het hotel voldoet aan alle 22 verplichte maatregelen en daarnaast ook aan 15 van de in totaal 22 optionele maatregelen. Wim Noordhoek, milieucoördinator van Van der Valk Hotel Assen, is zeer positief over Milieukeur: Het keurmerk heeft een grote naamsbekendheid. Na vijf jaar intensief werken met milieu is dit de erkenning voor ons werk. Het keurmerk toont aan dat Van der Valk Assen intensief bezig is met milieu en dat het voldoet aan alle wet- en regelgeving. Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen wordt volgens Noordhoek steeds belangrijker en hij is dan ook zeer blij met het behalen van het keurmerk.

Besparing op energie
De belangrijkste maatregel die heeft geleid tot het behalen van Milieukeur is het monitoren van het verbruik van gas, water, elektra en afval. Qua waterbesparing heeft het hotel in Assen een besparing van 8 miljoen liter water per jaar bereikt. Dit is onder andere het gevolg van het aanpassen van de vaatwasmachines, begrenzers in douches en hergebruik. Noordhoek benadrukt het totaaleffect van vele op zichzelf kleine veranderingen. Een nieuw drukventiel in het ijsschepbakje levert bijvoorbeeld alleen al een besparing van 260.000 liter water per jaar op. Het regeneratieproces van de waterontharder produceert 62% minder kalkzout. Het Van der Valk Hotel Assen bespaart ook veel op het verbruik van elektriciteit en gas, als resultaat van de installatie van timers en energiezuinige lampen.

Besparing op afval
Bij Van der Valk in Assen wordt het afval via het systeem van de ladder van Lansink verzameld. Dit systeem heeft betrekking op de prioriteit van afval. Doel is zo weinig mogelijk afval en zoveel mogelijk hergebruik. Leveranciers van het hotel in Assen moeten bijvoorbeeld tekenen voor groot- en/of retourverbruik. Er wordt een scheiding gemaakt in maar liefst 15 soorten afval. In totaal is dankzij deze maatregelen slechts 30% van de totale afvalproductie daadwerkelijk restafval.

Het Van der Valk Hotel in Assen wil Milieukeur niet te breed uitdragen naar de gasten. Gastvrijheid ziet men als het belangrijkste kenmerk van het bedrijf en dat betekent dat men klanten niets wil opdringen. Verder is het vooral ook een intern proces. Maar al wordt de gast niet direct geconfronteerd met Milieukeur, indirect is het wel degelijk aanwezig. Naast het Milieukeurschildje en de verklaring in de hal is bijvoorbeeld op de menukaart in het restaurant vermeld dat in het geserveerde eten ook biologische verantwoorde ingrediënten zijn verwerkt. Ook is op alle hotelkamers informatie aanwezig. Een voor de gasten duidelijk herkenbaar gevolg is bijvoorbeeld het verminderde aantal mono-verpakkingen.

Toekomst
Noordhoek heeft een duidelijk doel voor ogen; Milieukeur vasthouden. Verder is er volgens hem op andere punten nog veel milieuwinst te behalen. In Assen heeft men ideeën genoeg! Over de inspanningen van de andere vestigingen van de Van der Valk-keten kan hij niet meer zeggen dan dat het de volle aandacht heeft.

Criteria Milieukeur
Stichting Milieukeur bevordert duurzaamheid door het ontwikkelen van criteria voor agro/food en non-food producten en diensten op basis van onderscheid in milieueffecten. De criteria worden beheerd door de onafhankelijke stichting, waarin consumenten-,
producentenorganisaties, detailhandel, overheid en milieudeskundigen deelnemen. Wanneer een product of dienst aan de criteria voldoet en het keurmerk Milieukeur verwerft betekent dit dat het, ten opzichte van de meeste vergelijkbare producten en diensten, een hoog milieurendement heeft. Op dit moment is Milieukeur op zowel voedingsmiddelen als niet-voedingsmiddelen te vinden, zoals aardappelen, uien, diverse groenten, gesneden groenten, aardbeien, appels, peren, varkensvlees, maar ook campings, bungalowparken, groepsaccommodaties, verf, brandblussers.

Den Haag, 30 november 2004


^ top