Gemeente Breda

Digitheek Heuvel dingt mee naar Trapveld Trofee 2004

Digitheek Heuvel, die in januari 2001 haar deuren opende in de bibliotheek aan de Dr. Struyckenstraat in Heuvel, dingt mee naar de Digitale Trapveld Trofee 2004. Dat heeft de instantie, die de wedstrijd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) organiseert, aan de Digitheek laten weten. De trofee wordt uitgereikt aan het beste project van de digitale trapvelden in de dertig grote steden van Nederland.

Een jury, bestaande uit Petra Heida (BZK), Valerie Frissen (TNO STB) en Oene Klumper (SQM), heeft onlangs alle inzendingen beoordeeld en de website Heuvel..vele verhalen waard, een initiatief van een groep enthousiaste bewoners uit de wijk Heuvel, genomineerd in de categorie beste project. De andere genomineerden zijn het Kinderpersbureau Cybersoek uit Amsterdam met het project Techniek Ontsluierd en het project Internetles voor blinden en slechtzienden van Ypelaer en Seniorweb in Tilburg. Op donderdag 2 december, tijdens de .NL-slotmanifestatie van de Digitale Trapvelden 2004, wordt de trofee tussen 10.00 en 11.45 uur uitgereikt in het Evoluon in Eindhoven.

Op de website www.heuvelverhalen.nl staan verhalen over de wijk Heuvel over vroeger en nu. De ontstaansgeschiedenis van de wijk is er op te vinden met veel fotos over hoe de wijk er vroeger uitzag, over markante bewoners en herinneringen van wijkbewoners, maar bijvoorbeeld ook informatie over de huidige herstructureringsplannen in Heuvel. De website is eigenlijk een collectief fotoalbum dat elke dag weer groeit, want de site nodigt uit om je eigen verhaal te vertellen. De initiatiefnemers, die de website zelf gebouwd hebben en ook zelf onderhouden, hebben het plan om de verhalen te bundelen tot een boek en er een tentoonstelling over te maken. Het initiatief bevordert de sociale cohesie en verkleint de digitale kloof. Digitheek Heuvel stelt behalve ruimte en computers ook haar expertise en scholingsmogelijkheden ter beschikking.

Digitheek Heuvel maakt deel uit van het gemeentelijk project Breda digitale stad, dat Bredanaars laat kennismaken met computers en internet. Voor de oprichting werkte de gemeente nauw samen met de Hogeschool Brabant en met bewoners- en maatschappelijke organisaties uit de Heuvel.

Breda, 30 november 2004