Stad Brussel


Raadgevingen inzake Preventie

Naar aanleiding van de Kerst- en Nieuwjaarsperiode komen veel personen naar Brussel om er hun aankopen te doen of om in de feestelijk verlichtte en versierde handelswijken te wandelen.

Om deze dagen op een aangename manier door te brengen, wensen wij uw aandacht te vestigen op enkele raadgevingen die kunnen voorkomen dat U het slachtoffer van diefstal wordt.

Zakkenrollers zijn vooral actief op drukke plaatsen zoals winkelstraten, winkels, markten en haltes van het openbaar vervoer.

U kan het risico om slachtoffer te worden sterk verminderen indien U volgende raadgevingen in acht neemt :

* Sluit uw handtas goed af en draag deze tussen arm en lichaam. Indien U een rugzakje draagt, berg er dan uw portefeuille of andere waardevolle voorwerpen niet in op.

* Een portefeuille zit veel veiliger in uw binnenzak van jas of mantel, indien u deze binnenzak afsluit. Laat de inhoud van uw portefeuille niet zien aan personen, die u aan een kassa omringen, wanneer u een betaling uitvoert.

* Wanneer u buitenshuis gaat, neem dan geen grote hoeveelheid baar geld in uw portefeuille mee. Het is raadzamer uw aankopen zoveel mogelijk door middel van bankkaart of kredietkaart te betalen. Noteer NOOIT de geheime code op uw bank- of kredietkaart, noch op een ander document dat U meeneemt.

* Indien U zich met het openbaar vervoer verplaatst, houd uw vervoersbewijs of geld klaar voor de bus of tram aankomt. U zal dan uw portefeuille niet moeten bovenhalen op het moment dat u opstapt waarbij er gedrang ontstaat en u minder aandacht schenkt aan de omstaanders.

* Verwittig onmiddellijk uw bank indien u de verdwijning vaststelt van een bank- of kredietkaart. Uw bank- of kredietkaart zal onbruikbaar gemaakt worden. Cardstop 070/344 344
* Indien U naar Brussel komt met de wagen, parkeer deze in een parkeergarage.

* Parkeer uw wagen met de wielen in de richting van het voetpad en schakel het stuurslot in.

* Vergeet uw voertuig niet af te sluiten. Sluit eveneens het opendak en het kofferdeksel .

* Laat nooit sleutels in het contactslot zitten en verstop geen reservesleutels onder een zetel of tapijtje van de wagen.
* Neem de boorddocumenten van uw wagen mee.
* Laat geen waardevolle voorwerpen ( fototoestel, handtas, bank- of kredietkaarten, enz.) in uw wagen achter. Indien U toch dergelijke voorwerpen in uw wagen moet achterlaten, berg deze dan in de koffer op zodat men ze niet kan zien liggen van buitenuit.

Werd u toch het slachtoffer van een diefstal, doe dan zo vlug mogelijk aangifte bij de politie.