Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 30-11-2004

LEVERANTIE KERNWAPENGEVOELIGE ONDERDELEN AAN IRAN VERGUNNING ECONOMISCHE ZAKEN RAMMELT

Het ministerie van Economische Zaken heeft toestemming gegeven om grafietelectroden naar Iran te exporteren. Deze kunnen gebruikt worden in een kernwapen. Volgens het ministerie is de hoeveelheid te klein voor nucleair gebruik. Tweede Kamerleden Karimi (GroenLinks) en Van der Laan (D66) vinden de levering echter zeer onverstandig. Volgens Van der Laan kan Iran wel aan de benodigde hoeveelheid komen als het land in elk Europees land een kleine hoeveelheid grafietelectroden koopt. Karimi: "Hoe naïef kun je zijn!"

Een eigen onderzoek van actualiteitenrubriek TWEEVANDAAG naar kernwapengevoelige onderdelen (zogenoemde 'dual use-goederen' die zowel militair als civiel toepasbaar zijn) toont vanavond (dinsdag 30 november, red.) aan dat de vergunningverlening niet altijd even consequent is. Het ministerie van Economische Zaken vraagt niet in alle gevallen om een garantie dat de kernwapengevoelige onderdelen niet in een bom terechtkomen. De zogenoemde 'Eindgebruikersverklaring' waarin civiel gebruik wordt gegarandeerd, ontbreekt.

Dit was ook het geval bij een aantal leveringen aan Israël. Dit land ontving in 1997 en 1999 onderdelen die gebruikt worden bij het verrijken van uranium. Dit is het essentiële onderdeel van een kernbom. Wapendeskundige Ko Colijn: "Wij schuiven de verantwoordelijkheid over wat er met het spul gebeurt door naar de Israelische overheid".

Kamerleden Karimi en Van der Laan hebben van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken gehoord dat de vergunningverlening voor de kernwapengevoelige onderdelen naar Israël niet afwijkt van die in andere landen. Karimi: "Het deugt nog minder dan ik dacht." Van der Laan vreest voor misbruik met het oog op terrorisme. Voor haar is de tijd van kamervragen voorbij. De staatssecretaris moet nu maar eens tekst en uitleg geven, vindt zij.