Politie Gelderland-Zuid

Grote hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen

Beuningen 30-11-2004 - (08)

Na een binnengekomen melding via de M-lijn (Meld Misdaad Anoniem) is het politieteam Beuningen dinsdagmorgen ter controle een loods aan de Hommelstraat in Beuningen binnengegaan. Agenten troffen een hoeveelheid van naar schatting 4500 kilo illegaal vuurwerk aan. De politie heeft nader onderzoek ingesteld.

De aangetroffen partij bestaat uit meerdere soorten zwaar vuurwerk bedoeld voor professioneel gebruik. De Beuningse brandweer was ter beveiliging aanwezig. Het vuurwerkteam uit Nijmegen biedt ondersteuning bij de categorisatie en classificatie van het vuurwerk. Als dit onderzoek naar het soort vuurwerk en de mate van gevaarzetting bij vervoer is afgerond zal een specialistisch bedrijf de inbeslaggenomen partij ophalen en zorgdragen voor vervoer. Het illegale vuurwerk wordt uiteindelijk vernietigd.

De politie is een onderzoek gestart om de eigenaar en de herkomst van het vuurwerk te achterhalen.

Sinds half november controleert de politie op het illegaal afsteken danwel voorhanden hebben van vuurwerk. Er zijn in de regio twee gespecialiseerde vuurwerkteams actief, waarbij de één werkt vanuit Nijmegen en de andere vanuit Tiel. Het vuurwerkteam heeft als doel het opsporen van illegaal vuurwerk. Dit om gevaarlijke situaties, zoals opslag van vuurwerk in een woonwijk, zoveel mogelijk te beperken. De aanpak van de vuurwerkproblematiek gaat in overleg met partners zoals de gemeenten en het Openbaar Ministerie.