Dienstenbond CNV

Persbericht - CNV Dienstenbond tevreden over sociaal plan Bloemenveiling Aalsmeer
30-11-2004

CNV Dienstenbond heeft met de Bloemenveiling Aalsmeer (VBA) een principeakkoord bereikt over een sociaal plan voor de reorganisatie Turbo. VBA stelde aanvankelijk voor om 135 FTEs direct te laten verdwijnen met een minimum aan afspraken in een sociaal plan. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: We hebben een ultimatum gesteld en gedreigd met actie omdat dit niet acceptabel was. De leden waren bereid de barricades op te gaan! Na eerst een zachte actie, een handtekeningenactie, is de VBA met een aangepast voorstel gekomen en zijn directe gedwongen ontslagen van tafel gehaald. Een paar onderhandelingsrondes verder ligt er nog een betere afspraak , aldus de vakbondsman. Hij typeert wat er nu ligt als Een mooi resultaat na een lang en moeizaam onderhandelingstraject.

Werknemers van wie de functie vervalt, krijgen maximaal een jaar de tijd om ander werk te vinden, met behoud van salaris. Daarbij worden ze begeleid door professionele bemiddelingsbureaus. VBA wilde aanvankelijk mensen meteen op straat kunnen zetten, maar CNV Dienstenbond vond dat er genoeg middelen waren om een fatsoenlijk sociaal plan af te spreken. Gedwongen ontslagen zouden niet acceptabel zijn. Monsma: Deze tegenstelling heeft veel vertraging in de uitvoering en de onderhandelingen over een sociaal plan opgeleverd.

Verder zijn er afspraken gemaakt over een vertrekregeling, een ouderenregeling en aanvulling van salaris bij een nieuwe baan of uitkering. Het sociaal plan zal aanstaande donderdag en vrijdag in ledenvergaderingen met een positief advies aan de leden worden voorgelegd. De leden hebben dan het laatste woord.

VBA bestaat 93 jaar en heeft nog nooit een reorganisatie meegemaakt. De leden waren dan ook lange tijd in onzekerheid over de situatie en wie er uiteindelijk boventallig zou worden verklaard. Monsma: Toch waren ook zij er van doordrongen dat kwaliteit tijd kost. Het heeft even geduurd, maar CNV Dienstenbond heeft zo zorgvuldig mogelijk afspraken gemaakt: omdat we het nog altijd over mensen hebben!

De VBA is de grootste bloemenveiling van Europa op één locatie met meer dan 1800 medewerkers.

Hoofddorp, 29 november 2004
Voor nadere informatie:
Fedde Monsma, bestuurder: (06)20471893