GroenLinks

Help ouders nog voor Sinterklaas met kinderopvang

30 november 2004

Tienduizenden ouders hebben nog geen vergoeding voor de kinderopvang aangevraagd. Veel werkgevers hebben hun bijdrage nog niet geregeld, veel ouders weten nog niet waar ze aan toe zijn,. GroenLinks en de SP willen dat de regering meer doet om ouders te helpen.

Per 1 januari geldt er een nieuwe wet kinderopvang. Die brengt voor ouders en werkgevers ingrijpende veranderingen met zich mee. Veel ouders weten nog niet hoeveel hun werkgever gaat bijdragen aan de kosten voor kinderopvang. Daardoor komen zij in de problemen met het invullen van hun formulieren voor de belastingteruggave. Om die teruggave in januari te ontvangen, moesten de formulieren op 1 december binnen zijn. Bijna de helft van de ouders heeft dat niet op tijd gedaan. Voor veel mensen gaat het om vele honderden euros per maand, soms meer dan ze zelf verdienen. Dit kan dus grote gevolgen hebben.

Dat had allemaal voorkomen kunnen worden door de werkgeversbijdrage verplicht te stellen, zoals de oppositie wilde. Maar helaas wilde de regering daar niet aan. Nu zitten ouders met de gebakken peren. GroenLinks en de SP wil nog steeds een verplichte werkgeversbijdrage.

Voor de korte termijn moeten ouders meer tijd krijgen om hun formulieren in te sturen. Na vragen van GroenLinks en de SP heeft de minister ouders tot Sinterklaas de tijd gegeven om hun formulieren in te sturen. Ze mogen een schatting insturen als ze nog niet weten hoe hoog de vergoeding zal zijn. Maar tot Sinterklaas hebben veel ouders wel andere dingen aan hun hoofd. Daarom moet deze termijn worden verlengd tot 10 december. Bovendien moet de minister van Sociale Zaken ouders nog een keer oproepen om hun formulieren in te vullen. Bovendien moet hij daarbij bekend maken dat ouders kunnen volstaan met de schatting van de werkgeversbijdrage. Daartoe moet hij vóór 5 december een advertentie op rijm in de dagbladen plaatsen, zo stellen GroenLinks en de SP in nieuwe schriftelijke vragen. Om hem te helpen hebben we daar alvast een Sinterklaasrijmpje voor gemaakt:

Zie de maan schijnt door de bomen
Ouders staakt uw kalm gedraal
Het formuliertje is gekomen
Voor kinderopvang cruciaal
Stuurt uw formulier toch snel
Dan vergoedt Zalm uw kosten wel.
Geen idee hoeveel uw werkgever zal vergoeden?
Daarvoor hoeft u niet te bloeden
U mag gerust een schatting sturen
Dan zal de vergoeding niet lang duren
U moet het wel voor 15 december doen
Dan ontvangt u snel uw poen
Veel plezier met crèche en kind
Van de Pieten en de Sint

Evelien Tonkens
Arda Gerkens