Ryanair

News Release

30.11.04

ryanair investeert $240 miljoen in basis shannon

2 miljoen passagiers per jaar, creatie van meer dan 2.000 banen

Ryanair, Europa's Nr.1 low fares airline heeft vandaag haar plannen bekend gemaakt om de basis in Shannon verder te ontwikkelen. Vanaf 3 mei volgend jaar zal Ryanair 4 Boeing 737-800 toestellen stationeren op Shannon en zullen 14 goedkope routes worden bediend naar het VK en continentaal Europa. Ryanair garandeert om in het eerste jaar 1,3 miljoen passagiers naar deze luchthaven te brengen. Dit aantal zal stijgen tot 2 miljoen passagiers in jaar 5.

Volgens ACI-cijfers generen deze 2 miljoen passagiers 2.000 nieuwe banen in de regio rondom Shannon. De eerste 200 hiervan zullen nieuwe Ryanair medewerkers (piloten, cabinepersoneel, technici). De aanwerving hiervan start vanaf nu.

De aangekondigde Ryanair routes vanaf Shannon bestaan uit 6 bestemmingen in het VK en 8 Europese routes. Alle nieuwe routes starten voor tarieven die op zijn minst de helft zijn van de hoge tarieven die momenteel door Aer Lingus (of een gelijkwaardige maatschappij) worden doorberekend op routes vanaf Cork en Dublin. De luchthaven van Shannon zal vanaf nu de low fares luchthaven van Ierland worden.

SHANNON Naar VK

Goedkoopste Tarief

SHANNON naar EUROPE

Goedkoopste Tarief

Glasgow (PIK)*

EUR10

Barcelona (GRO)

EUR25

Liverpool*

EUR15

Brussels (CRL)*

EUR15

London Luton

EUR10

Dusseldorf (NRN)

EUR20

London Gatwick

EUR10

Frankfurt (HHN)*

EUR30

London Stansted*

EUR10

Hamburg (LBC)

EUR20

Nottingham (EMA)

EUR15

Milan (BGY)

EUR25

Paris (BVA)*

EUR15

Stockholm (NYO)

EUR30


*Bestaande routes

Bij het bekend maken van de plannen om $240 miljoen te investeren in Shannon zei Ryanair's CEO Michael O'Leary:

"Deze basis brengt de groei van de luchthaven van Shannon in een stroomversnelling. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de visie en moed van het nieuwe management van de luchthaven van Shannon en haar voorzitter Pat Shanahan. In minder dan twee maanden na hun aanstelling heeft het bestuur de grootste investering in toerisme in Ierland binnengehaald ondanks de zware concurrentie met 7 andere Europese luchthavens. Als het contract niet afgelopen week getekend was, waren de vliegtuigen naar Italië gegaan om de mogelijkheden naar het falliet van Volare te benutten. In de komende 12 maanden zal Ryanair $240 miljoen investeren in Shannen en we hebben gegarandeerd dat we binnen 5 jaar 2 miljoen passagiers naar de luchthaven transporteren. Dit is een verdubbeling van het huidige aantal passagiers. De extra passagiers zullen ervoor zorgen dat in de Shannon regio 2.000 extra banen worden gecreëerd."

"De aankondigingen van vandaag bevestigen het beleid van de vorige Minister van Transport, Seamus Brennan, TD en de overheid om het Aer Rianta monopolie op te breken en het mogelijk te maken dat de luchthavens van Cork en Shannon vrij kunnen concurreren met Dublin. Deze nieuwe basis maakt Shannon de goedkope toegangspoort voor Ierland en zal het toerisme naar de westkust van Ierland voor Britse en Europese bezoekers promoten. We zullen de grote aanwezigheid van Ryanair in continentaal Europa gebruiken om het gehele jaar door honderduizenden toeristen naar het westen van Ierland te brengen. We kijken nu al uit een intensieve samenwerking met het Ierse Bureau voor Toerisme en de lokale ondernemers om ervoor te zorgen dat de bezoekers blijven terugkomen."

"Deze nieuwe basis betekent ook dat de passagiers die gebruik maken van de luchthaven van Shannon kunnen profiteren van tarieven die op zijn minst de helft van de prijs zijn van Aer Lingus (en andere) laagste tarieven vanaf Dublin en Cork naar Europa. De mensen uit Dublin worden nu gedwongen om naar Shannon te rijden voor goedkope tickets naar Europa en hierdoor wordt het noodzakelijk dat de regering van Bertie Ahern een beslissing neemt over een concurrerende terminal op de luchthaven van Dublin. Het bestuur van de luchthaven van Shannon heeft aangetoond dat groei in tourisme en werkgelegenheid mogelijk is als beslissingen snel worden genomen. We verzoeken daarom nogmaals om het belang van de Ieren voorop te zetten en een tweede concurrerende terminal op de luchthaven van Dublin toe te staan."

Ryanair Shannon Prices are half that of Aer Lingus

Shannon Route

Ryanair Price

Competitor Price

Routes (Operator)

London STN

EUR10

EUR32.44

SNN-LHR (ALingus)
London LTN

EUR10

EUR32.44

SNN-LHR (ALingus)
London LGW

EUR10

EUR32.44

SNN-LHR (ALingus)
Glasgow PIK

EUR10

EUR19.66

DUB-GLA (ALingus)
Liverpool

EUR15

EUR29.50

ORK-MAN (BMIbaby)
Nottingham

EUR15

EUR29.00

ORK-EMA (ALingus)
Paris BVA

EUR15

EUR44.95

ORK-CDG (ALingus)
Brussels CRL

EUR15

EUR39.66

DUB-BRU (ALingus)
Dusseldorf

EUR20

EUR43.66

DUB-DUS (ALingus)
Frankfurt

EUR30

EUR64.33

DUB-FRA (ALingus)
Hamburg

EUR20

EUR39.66

DUB-HAM (ALingus)
Barcelona

EUR25

EUR54.95

DUB-BCN (ALingus)
Milan

EUR25

EUR50.00

DUB-MIL (ALingus)
Stockholm

EUR30

EUR766.00

DUB-STO (SAS)