SP

Debat over Munir: NL mensenrechtenambassadeur naar Indonesië

SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen vindt dat de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Piet de Klerk naar Indonesië gestuurd moet worden. Hij moet gaan onderzoeken hoe het in Indonesië gesteld is met de bewegingsvrijheid en de vrijheid van meningsuiting van mensenrechtenactivisten. Ook moet hij de dialoog aangaan over de wijze waarop de toedracht van de vergiftiging van de Indonesische mensenrechtenactivist Munir en de doodsbedreiging aan het adres van zijn weduwe onderzocht worden.

Van Velzen: 'Het is van het grootste belang dat er een definitief einde komt aan de straffeloosheid die tot nu toe onder alle presidenten van Indonesië in ruime mate aanwezig was. De pas gekozen president Yudhoyono moet er strikt op toezien dat de verantwoordelijken voor de dood van Munir worden gevonden en veroordeeld. De Nederlandse mensenrechtenambassadeur moet met Indonesische mensenrechtenorganisaties spreken over de mensenrechtensituatie en de situatie van activisten zoals hij eerder in Tibet en in de Palestijnse gebieden het gesprek aan ging.'

Verschillende meldingen in de media wijzen er op dat het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken zich tegengewerkt voelt door de Nederlandse regering. Van Velzen zal hierover vandaag minister Bot aan de tand voelen. De Nederlandse regering moet juist alle mogelijke ondersteuning aan de Indonesische autoriteiten geven om deze zaak tot op de bodem uit te kunnen zoeken. Ook moet de weduwe van Munir per direct een exemplaar van het autopsierapport ontvangen.

Meer informatie: Krista van Velzen, 06 18 305 866

30 nov 04 16:47