Gemeente Amsterdam

Derde controleactie op bedrijventerrein
30 november 2004 - Djoe Lan Tan

De gemeente Amsterdam heeft maandag 29 november een derde controleactie uitgevoerd op bedrijventerrein `de Heining' in Amsterdam Westpoort. Acht bedrijven werden gecontroleerd. Enkele bedrijven bleken de milieuregels te overtreden en er was sprake van (illegale) onderhuur. Op slechts twee bedrijven na, zijn nu alle bedrijven op `de Heining' gecontroleerd.

Verantwoordelijk wethouder Maij: "De Heining hebben we onder de loep genomen. En nu gaan we ervoor zorgen dat de bedrijven zich aan de regels blijven houden. Als gemeentebestuur investeren we flink in een veilig, schoon en heel Westpoort. Het zal dus niet bij deze ene controle blijven."

Grootschalige controleactie

Afgelopen mei voerde de gemeente in samenwerking met de Belastingdienst, politie en douane een eerste grootschalige controleactie uit. Daarbij is nagegaan of men zich houdt aan de wet- en regelgeving voor wat betreft milieubeheer, bodembescherming, (onder)huur en belastingafdracht. Toen zijn 35 van de 50 gevestigde bedrijven gecontroleerd. Eind juni zijn in de avonduren de vijftien bedrijven bezocht die bij de eerste actie gesloten waren. Gisteren zijn nog acht resterende bedrijven bezocht. Zij zijn tevoren aangeschreven.

Wetovertredingen

Bij de controleacties is een groot aantal wetsovertredingen geconstateerd:

* illegale onderhuur en illegale bewoning;
* overtreding milieuregels;

* bezit van hennep, hennepplantage in opbouw, enkele gestolen auto's en auto-onderdelen.

De bij de controles betrokken instanties (het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, de dienst Milieu en Bouwtoezicht, het Van Traa-team, Westpoortbeheer, de Belastingdienst, politie en douane) zorgen ook voor de verdere afhandeling van de overtredingen. Zo zal bijvoorbeeld in een aantal gevallen de huur worden opgezegd.

Meerjarenplan Westpoort 2003-2006

De controleactie is onderdeel van het Meerjarenplan Westpoort 2003-2006, dat tot doel heeft het gebied veiliger en aantrekkelijker te maken voor ondernemers en hun werknemers. Westpoort is een bedrijven- en industriegebied van ruim 35 km² in de westelijke haven, met ruim 1500 veelal kleinere bedrijven. Er werken ruim 40.000 mensen en het gebied heeft 400 bewoners.

© Gemeente Amsterdam